3-składnikowa pasta kanapkowa z dyni

Choć tylko 3 składnikowa to jest to obłędna pasta kanapkowa z dyni. Jest lekko słodka choć czuć w niej słoną pastę miso. Uwielbiamy takie połączenia słonego ze słodkim 🙂 Jak to na pastę dyniową przystało idealna na jesienną nudę, a do tego uzależnia i nigdy się nie nudzi 🙂 Łatwo, szybko i smacznie 🙂

Miso – sposób na długie i zdrowe życie

Pasta miso jest powszechnie uznawana za japoński sekret długowieczności, jej regularne spożywanie niesie za sobą szereg pozytywnych skutków prozdrowotnych:

  • działa przeciwnowotworowo
  • wspomaga układ krwionośny
  • usprawnia działanie układu pokarmowego
  • poprawia funkcjonowanie całego organizmu
  • opóźnia procesy starzenia
  • działa przeciwzapalnie i przeciw infekcyjnie
  • ma działanie oczyszczające z toksyn

*Bardzo ważne jest aby miso nie poddawać obróbce termicznej gdyż traci wtedy swoje właściwości

SKŁADNIKI:
  • 300 g upieczonej dyni
  • 1 łyżka pasty miso
  • kawałek imbiru o wielkości kciuka
  • chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:

Dynię najlepiej jest przygotować wcześniej. Pieczemy ja w piekarniku na temperaturze 170°C przez około 50 minut lub aż do momentu kiedy zmięknie. Odkładamy ją do ostygnięcia.
W blenderze miksujemy kawałek imbiru tak aby go zupełnie rozdrobinić, następnie dodajemy przestudzoną dynię i pastę miso. Wszystko razem blendujemy.

PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:

1. Dynię najlepiej jest przygotować wcześniej. Pieczemy ja w piekarniku na temperaturze 170°C przez około 50 minut lub aż do momentu kiedy zmięknie. Odkładamy ją do ostygnięcia.
2. Następnie do naczynia miksującego wrzucamy obrany kawałek imbiru miksujemy 30 s./obr. 10
3. Dodać pastę miso i dynie wszystko razem zblendować 30s/obr. 8

3-składnikowa pasta kanapkowa z dyni

3-składnikowa pasta kanapkowa z dyni


Zobacz diety na Thermomix: