ŚniadaniaSosy, dipy i pasty

3-składnikowa pasta kanapkowa z dyni

Mimo, że pasta ta ma tylko 3 składniki, to jest to obłędna pasta kanapkowa z dyni. Jest lekko słodka, choć czuć w niej słoną pastę miso. Uwielbiamy takie połączenia słonego ze słodkim. 🙂 Jak to na pastę dyniową przystało jest idealna na jesienną nudę, a do tego uzależnia i nigdy się nie nudzi. 🙂 Łatwo, szybko i smacznie! 🙂

Miso – sposób na długie i zdrowe życie!

Pasta miso jest powszechnie uznawana za japoński sekret długowieczności, a jej regularne spożywanie niesie za sobą szereg pozytywnych skutków prozdrowotnych:

  • działa przeciwnowotworowo
  • wspomaga układ krwionośny
  • usprawnia działanie układu pokarmowego
  • poprawia funkcjonowanie całego organizmu
  • opóźnia procesy starzenia
  • działa przeciwzapalnie i przeciwinfekcyjnie
  • ma działanie oczyszczające z toksyn

*Bardzo ważne jest aby miso nie poddawać obróbce termicznej, gdyż traci wtedy swoje właściwości.

SKŁADNIKI:
  • Dynia upieczona – 300 g
  • Pasta miso – 1 łyżka
  • Imbir – kawałek o wielkości kciuka
  • Chili (opcjonalnie) – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Dynię przygotowujemy wcześniej. Pieczemy ja w piekarniku w temp. 170°C przez około 50 minut lub aż do momentu kiedy zmięknie. Odkładamy ją do ostygnięcia.
  2. W blenderze miksujemy kawałek imbiru tak, aby go zupełnie rozdrobinić.
  3. Następnie dodajemy przestudzoną dynię i pastę miso. Wszystko razem blendujemy.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
  1. Dynię przygotowujemy wcześniej. Pieczemy ja w piekarniku w temp. 170°C przez około 50 minut lub aż do momentu kiedy zmięknie. Odkładamy ją do ostygnięcia.
  2. Następnie do naczynia miksującego wrzucamy obrany kawałek imbiru i miksujemy 30 s/obr. 10.
  3. Dodajemy pastę miso i dynię. Wszystko razem blendujemy 30 s/obr. 8.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close