Zaczynamy 🙂

Kilka prostych zasad:

  • Pijemy minimum 2 litry wody dziennie!
  • Wspieramy się herbatami ziołowymi: mięta, pokrzywa, szałwia, dzika róża
  • Każdego dnia pijemy szocik barszczu kiszonego – jest to naturalny probiotyk!
  • W miarę możliwości nie pijemy kawy, a jeżeli musisz, pij z mlekiem migdałowym i bez cukru
  • Dietę można dodatkowo wspierać surowymi warzywami i kiszonkami

Dodatkowe wsparcie detoksu:

  1. Przygotuj się do detoksu, zaplanuj czas na zakupy i przygotowanie posiłków
  2. Zadbaj o delikatny ruch podczas tych 5 dni (spacer, jogging, joga, pilates)
  3. Zaplanuj czas na sen – sen regeneruje nasz organizm
  4. Mile widziana sauna, masaż, peeling
  5. Pozytywne nastawienie to podstawa – pomyśl jak dobrze poczujesz się po tych 5 dniach 🙂

LISTA ZAKUPÓW

Pobierz listę zakupów do druku: Lista zakupów 5-dniowy Detox Thermomix


DZIEŃ 1

IMBIRÓWKA (43kcal)

Kubkiem lub więcej ciepłej imbirówki zaczynamy każdy dzień podczas detoksu. Pozostały napój można wykorzystać w ciągu dnia lub w kolejnym dniu.

Składniki:
  • kawałek imbiru ok. 2 cm
  • sok z połówki cytryny
  • 2 szczypty kurkumy
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka miodu*
  • litr wody

*dodajemy w pozostałych dniach, dziś zrezygnujemy z miodu przez słodkie bataty uwzględnione w diecie.

Przygotowanie:

Zagotuj litr wody.
Imbir obieramy, wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy kurkumę i miksujemy z filiżanką zimnej wody 20 s/ obr. 10
Przelewamy do dzbanka i zalewamy zagotowaną wodę. Kiedy lekko przestygnie dodajemy sok z cytryny, dosładzamy miodem.


SAŁATKA ZIELONO MI (260kcal)

wskazówka: fasolkę szparagową można przygotować dzień wcześniej, jeżeli rano nie masz czasu.

Składniki:
  • 20 g rukoli (garść)
  • 25 g roszponki (garść)
  • 70 g zielonej fasolki szparagowej (ok. pół szklanki )
  • 10 g pestek dyni (łyżka)
  • 30 g czerwonej cebulki (1 sztuka)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • chili
  • sól himalajska
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergin
Przygotowanie:

Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, najlepiej na parze, nie traci wtedy swoich cennych wartości. Do naczynia miksującego wlewamy 0,5 l wody, zakładamy Varome, wsypujemy fasolkę szparagową, przykrywamy pokrywką do Varomy. Mrożoną fasolkę gotujemy na parze 20 min/ Varoma/ obr 2. Jeżeli jest świeża 30-35min/ Varoma/ obr. 2
Ugotowaną fasolkę blanszujemy na patelni z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, chili i pieprzem – nie dłużej niż 1 minutę. Odkładamy do wystygnięcia
Roszponkę i rukolę dokładnie myjemy i obsuszamy
Czerwoną cebulkę szatkujemy w kosteczkę
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki
Dodajemy pestki dyni i wszystkie składniki razem mieszamy.
Na koniec dodajemy fasolkę szparagową razem z oliwą i przyprawami z patelni. Mieszamy
Zielona sałatka gotowa


SMOOTHIE AWOKADOWE UNIESIENIE (290kcal)

Jeden smoothie dziennie to podstawa naszego detoksu i codziennej diety.

Składniki:
  • 80 g awokado (połówka)
  • 250 ml mleka migdałowego*
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ksylitolu
  • 2-3 kostki lodu

*mleko migdałowe najlepiej przygotować samemu, przepis poniżej. Jeżeli kupujesz mleko migdałowe sprawdź skład, często zawierają cukier i konserwanty!

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 20s/ obr.10
Jeżeli koktajl wyjdzie za gęsty można dodać więcej mleka lub wody
Najlepiej pić zaraz po przygotowaniu


MLEKO MIGDAŁOWE

Składniki:
  • 50 g migdałów namoczonych przez min. 2 godziny (najlepiej przez noc)
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1l wody
Przygotowanie:

Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki zmiksować 1 min/obr.1
Przelać przez sitko do osobnego pojemniczka
Papkę z migdałów można zalać jeszcze raz filiżanką wody, zmiksować ponownie i przelać przez sitko do naczynia z mlekiem
Mleko można przechowywać w lodówce do około 3 dni


WARZYWA KORZENNE W PAPILOTACH (432kcal)

Składniki:
  • 150 g marchewki (2 sztuki)
  • 50 g pietruszka (1 sztuka)
  • 100 g buraka (1 sztuka)
  • 260 g batata (1 mała sztuka)
  • 80 g czerwona cebulka (1 sztuka)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka oregano
  • płaska łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • sól himalajska
  • chili
Przygotowanie:

Przygotowujemy duży kawałek papieru do pieczenia, w który zawiniemy warzywa
Wszystkie warzywa obieramy. Kroimy na plasterki o grubości około 0.5cm. Cebulę kroimy na ćwiartki
Posypujemy przyprawami, doprawiamy solą, pieprzem i chili
Skrapiamy oliwą z oliwek
Zawiązujemy całość szczelnie w papilot
Do naczynia miksującego wlewamy 1 l wody
Zakładamy przystawkę Varomę i wkładamy do niej papilot z warzywami
Gotujemy na parze 30 min/ Varoma/ obr.2
Rozwiązujemy papilot, przekładamy na talerz


KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW (porcja 206kcal)

Porcja: połowa zupy z przepisu, drugą połowę wykorzystasz w następny dzień.

Składniki:
  • 600 g pomidorów malinowych (ok 5 sztuk)
  • 250 g czerwonej papryki (2 sztuki)
  • 160 g cebuli (ok. 2 sztuki)
  • łyżka masła klarowanego
  • 0.5 l wody (lub bulionu warzywnego)
  • szczypta chili
  • sól himalajska
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C
Paprykę myjemy, przekrawamy na połówki i wydrążamy środek
Układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut
Wyjmujemy, czekamy chwilę, aż papryka ostygnie i obieramy ze skórki
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, rozdrabniamy 3s/ obr.5 Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego
Dodajemy masło klarowane i dusimy 4min/ 100°C/ obr. 1.5
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki
Do cebulki dodajemy pomidory, paprykę, wlewamy wodę, doprawiamy solą i chili. Gotujemy 15min/ 100°C/ obr. 1
Kiedy przestygnie miksujemy 20s/ obr. 10
Podajemy solo lub posypujemy dowolnymi kiełkami

DZIEŃ 2

KUBEK IMBIRÓWKI (43 kcal)

Dzień zaczynamy od imbirówki, dziś można dodać miód 🙂


JAGLANKA Z KISZONYM OGÓRKIEM I CEBULKĄ (410 kcal)

Składniki:
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 120 g ogórków kiszonych (2 sztuki)
  • 100 g cebuli (1 sztuka)
  • łyżka słonecznika
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól himalajska
Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wlewamy 1 l wody, łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy 15min/ 100°C/ obr. 4
W międzyczasie szatkujemy cebulkę i podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego kilka minut, aż się zarumieni
Dodajemy słonecznik, mieszamy
Dodajemy kaszę jaglaną, ogórki pokrojone w kosteczkę, kurkumę, łyżeczkę masła klarowanego i sól do smaku
Mieszamy, podajemy


MALINOWY SMOOTHIE (181 kcal)

Wskazówka: warto zamrozić kilka bananów obranych i pokrojonych na kawałki, jak również inne owoce – idealnie sprawdzają się do wszelkich koktajli i zawsze będą pod ręką

Składniki:
  • 60 g malin świeżych lub mrożonych ( ok. pół szklanki)
  • 60 g banana – najlepiej zamrożonego (pół banana)
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 250 ml mleka migdałowego
Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 20s/ obr.10
Najlepiej pić zaraz po przygotowaniu


QUINOA TABOULIE (372 kcal)

Składniki:
  • 70 g komosy ryżowej
  • łyżka poszatkowanego szczypiorku
  • łyżka poszatkowanej cebulki dymki
  • 70 g czerwonej papryki (1 mała papryka, lub połówka większej)
  • 100 g ogórka (1 sztuka)
  • 4 rzodkiewki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól himalajska
  • Pieprz
Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wlewamy 1 l wody, wsypujemy łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, wsypujemy komosę ryżową. Gotujemy 20 min/ 100°C/ obr. 4
Odstawiamy do przestygnięcia
Szczypiorek i dymkę siekamy, rzodkiewki, paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę
Opcjonalnie możemy dodać posiekaną pietruszkę lub miętę dla dodatkowego aromatu
Całość mieszamy, skrapiamy cytryną i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem


KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW(202 kcal)

Wykorzystujemy zupę z dnia poprzedniego.


DZIEŃ 3

KUBEK IMBIRÓWKI (8 kcal)

Dziś bez miodu, z podwójną ilością imbiru i cytryny 🙂


PUDDING CHIA Z OWOCAMI (292 kcal)

Składniki:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 30 g nasion chia (3 łyżki)
  • łyżeczka ksylitolu
  • 70 g malin (garść)
  • 50 g borówek (garść)
Przygotowanie:

To śniadanie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
W garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy chia i ksylitol. Mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą, przelewamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na noc.
Rano posypujemy owocami i gotowe.


SMOOTHIE POMIDOROWE (61 kcal)

Składniki:
  • 100 g pomidorów (2 sztuki)
  • 100 g ogórka (1 sztuka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta chili
Przygotowanie:

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki
Ogórki obieramy, kroimy na połówki
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki miksujemy 20 s/ obr.10
Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu


WEGETARIAŃSKIE CURRY (372 kcal)

Składniki:
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 80 g cebuli (1 sztuka)
  • 120 g brokuła (ok. pół)
  • 100 g szpinaku
  • korzeń imbiru 2 cm
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól himalajska
  • 40 g zielonej soczewicy (3 łyżki)
Przygotowanie:

Przygotowania zacznij od ugotowania w garnuszku soczewicy al dente lub jeśli cierpisz na deficyt czasowy sięgnij po soczewicę z puszki. Odcedzamy, odstawiamy na bok
Do kielicha włożyć korzeń imbiru i ząbki czosnku. Miksować 3 s./ obr. 10
Dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki. Miksować 3 s./ obr 5
Dodać masło klarowane, kurkumę, chili. Dusić 4 min./95℃/ obr. 1,5
Dodać mleko kokosowe, szpinak, różyczki brokułu, fasolkę szparagowa i sól do smaku
Wszystko gotować 20 min/ 100℃/ obr.1
Na koniec dodać soczewicę, wymieszać


SAŁATKA Z GREJPFRUTEM I KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI (468 kcal)

Składniki:
  • 40 g rukoli (2 garście)
  • 100 g grejpfruta (około pół)
  • 8 orzechów włoskich ok. 30 g
  • 5 rzodkiewek
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:

Orzechy włoskie prażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego i miodu, odstawiamy do przestygnięcia
Rukolę myjemy i suszymy
Grejpfruta obieramy i kroimy w łódeczki
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie talarki
Wszystko razem mieszamy, dodajemy ostudzone orzechy i skrapiamy oliwą i octem balsamicznym
Można ozdobić dowolnymi kiełkami opcjonalnie

DZIEŃ 4

KUBEK IMBIRÓWKI (43 kcal)


SAŁATKA Z AWOKADO I OLEJU Z PESTEK DYNI (445 kcal)

Składniki:
  • 20 g rukoli (garść)
  • 5 liści sałaty lodowej
  • 80 g awokado (ok. pół)
  • 70 g czerwonej papryki (ok. pół)
  • 60 g ogórka (ok. pół)
  • 100 g pomidora (1 sztuka)
  • 10 g pestek dyni (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka czarnego lub białego sezamu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • sól himalajska
  • pieprz
Przygotowanie:

Pestki dyni podsmażamy na oleju kokosowym i odstawiamy do wystygnięcia
Sałatę i rukolę myjemy, suszymy i szarpiemy na kawałki
Paprykę, pomidory, ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę
Wszystko razem mieszamy, dodajemy ostudzone pestki dyni, a następnie skrapiamy olejem z pestek dyni
Ozdabiamy nasionami chia i sezamem, doprawiamy solą i pieprzem


ZIELONY DETOX SMOOTHIE (97 kcal)

Składniki:
  • 100 g ogórka (1 sztuka)
  • 40 g selera naciowego (1 kawałek)
  • 50 g cukinii
  • 1 liść sałaty lodowej
  • 70 g gruszki (1 mała sztuka)
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżeczka młodego jęczmienia lub spiruliny
Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki miksujemy 20 s/ obr.10
Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu


KASZOTTO Z SZPINAKIEM (240 kcal)

Składniki:

  • 40 g kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 80 g szpinaku (3 garście)
  • 45 g cebuli (pół lub jedna mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • pół łyżeczki masła klarowanego
  • sól himalajska
  • pieprz
Przygotowanie:

Kaszę gryczana namaczać najlepiej przez noc lub minimum 2 godziny przed gotowaniem
Do kielicha wlać 1 l wody, nałożyć koszyczek, wsypać kaszę, zamknąć pokrywę, nałożyć Varomę, ułożyć w niej fasolkę szparagową, gotować na parze 25 min/ Varoma/ obr. 1
Ściągnąć koszyczek i Varomę, odłożyć na bok, wylać wodę
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
Dodać szpinak, masło klarowane i dusić 4min/ 95 ℃/ obr. 1.5
Dodać kaszę, bazylię, oregano, sól, pieprz i łyżeczkę masła klarowanego
Dusić 4 mnin/ 95 ℃/ obr. wsteczne 0.5
Doprawić na koniec do smaku w razie potrzeby


MINESTRONE Z KASZĄ JAGLANĄ (porcja 375 kcal)

Składniki:
  • 150 g marchewki (2 sztuki)
  • 50 g pietruszki (1 sztuka)
  • 400 g pomidorów (3 sztuki)
  • 220 g cukinii (1 sztuka)
  • 80 g cebuli (1 sztuka)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • sól himalajska
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy do polania
  • 100 g kaszy jaglanej
Przygotowanie:

Kaszę jaglana płuczemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy
Do naczynia miksującego wlewamy 1 l wody, wsypujemy łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę. Gotujemy 15min/ 100℃/ obr.4.
Koszyczek wyjmujemy, odstawiamy na bok, wylewamy wodę.
Marchewki, pietruszkę, czosnek kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w łódeczki. Przekładamy do naczynia miksującego. Dusimy 8min/ 100℃ /obr. wsteczne 1
Dolewamy litr wody, gotujemy 15min/100℃ /obr.1
W międzyczasie sparzymy pomidory i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w plastry. Dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 10 min/ 100℃ /obr.1
Solimy i pieprzymy do smaku
Połowę kaszy jaglanej przekładamy do miseczki, wlewamy zupę, polewamy łyżeczką oliwy
Pozostałą część kaszy zostawiamy na kolejny dzień

DZIEŃ 5

IMBIRÓWKA (43 kcal)


AWOKADO FASZEROWANE HUMUSEM I KIEŁKAMI (411 Kcal)

Porcja: pół awokado + 2 łyżeczki humusu (ok 20 g)

Składniki:
  • 100 g awokado (pół)
  • 25 g roszponki (garść )
  • łyżka dowolnych kiełków
  • łyżeczka sezamu
  • szczypta chili
  • sok z połowy limonki
Składniki na humus:
  • 200g ugotowanej ciecierzycy*
  • sok z połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • woda

*Najlepiej ciecierzyce namoczyć na noc i następnego dnia ugotować. Jeśli chcecie zaoszczędzić czas można też użyć już ugotowanej ciecierzycy w zalewie.

Pozostały humus zużyj w ciągu dwóch dni.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy humus. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego Miksujemy 30 s/obr.10
Zgarniamy kopystką ze ścianek kielicha i ponownie miksujemy. Powtarzamy czynność, aż do uzyskania gładkiej masy
Doprawiamy solą do smaku
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i oddzielamy od skórki*
Jedną połowę skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy chili i sezamem
Faszerujemy humusem, posypujemy roszponką i kiełkami

*pozostałą połowę awokado zostaw z pestką w środku, dzięki temu nie czernieje i możesz je wykorzystać w kolejny dzień np. do smoothie 🙂


BURACZANY ENERGETYK (78 kcal)

Składniki:
  • 120 g buraka ugotowanego (1 sztuka)
  • 90 g marchewki (2 sztuki)
  • łyżka soku z cytryny
  • plaster imbiru
  • woda do rozcieńczenia
Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy, następnie przekładamy do naczynia miksującego i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Miksujemy 30 s/ obr.10
Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu


TAJSKA SAŁATKA Z TOFU I ORZESZKAMI (313 kcal)

Składniki:
  • 50 g świeżego szpinaku (2 garście)
  • 50 g naturalnego tofu*
  • 70 g czerwonej papryki (pół)
  • 80 g ogórka (pół)
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 15 g orzeszków ziemnych (łyżka)
  • łyżka poszatkowanej cebulki dymki
  • łyżka sosu sojowego (bezglutenowego)
  • płatki chili

Sos:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka sosu sojowego (bezglutenowego)
  • 1 łyżka soku z wyciśniętej limonki
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:

Tofu kroimy na słupki.
Na patelnię wlewamy łyżkę sosu sojowego, dodajemy tofu i podsmażamy chwilę, aż tofu wchłonie sos. Odstawiamy na bok
Szpinak myjemy i osuszamy. Wykładamy na talerz
Paprykę i ogórka kroimy w podłużne paski, pomidorki kroimy na połówki i układamy na szpinaku
Dodajemy tofu, posypujemy orzeszkami ziemnymi. Orzeszki można wcześniej uprażyć na patelni
Dekorujemy cebulką dymką. Posypujemy płatkami chili
Na koniec przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki razem. Polewamy sałatkę i gotowe

*Kupując tofu najlepiej wybrać naturalne, świeże z data ważności do 2 tygodni. Zazwyczaj można je kupić w sklepach ekologicznych. Jeżeli nie znajdziecie takiego, sprawdzajcie etykiety, aby nie było na nich dodatków chemicznych.


MINESTRONE Z KASZĄ JAGLANĄ (375 kcal)

Wykorzystujemy zupę z dnia poprzedniego, dokładnie pozostałą połowę porcji.


Na zakończenie pamiętaj, że z każdego detoksu powinno wychodzić się stopniowo. Nie zaczynaj kolejnego dnia od ciężkostrawnego mięsa, czy słodyczy 🙂 Po detoksie polecamy nasze diety na Thermomix tydzień I i II oraz urozmaicić codzienną dietę przepisami z naszego bloga 🙂

Dziękujemy!