Zaczynamy 🙂

Kilka prostych zasad:

  • Pijemy minimum 2 litry wody dziennie!
  • Wspieramy się herbatami ziołowymi: mięta, pokrzywa, szałwia, dzika róża
  • Każdego dnia pijemy szocik barszczu kiszonego – jest to naturalny probiotyk!
  • W miarę możliwości nie pijemy kawy, a jeżeli musisz, pij z mlekiem migdałowym i bez cukru
  • Dietę można dodatkowo wspierać surowymi warzywami i kiszonkami

Dodatkowe wsparcie detoksu:

  1. Przygotuj się do detoksu, zaplanuj czas na zakupy i przygotowanie posiłków
  2. Zadbaj o delikatny ruch podczas tych 5 dni (spacer, jogging, joga, pilates)
  3. Zaplanuj czas na sen – sen regeneruje nasz organizm
  4. Mile widziana sauna, masaż, peeling
  5. Pozytywne nastawienie to podstawa – pomyśl jak dobrze poczujesz się po tych 5 dniach 🙂

LISTA ZAKUPÓW

Pobierz listę zakupów do druku: Lista zakupów 5-dniowy Detox Thermomix


DZIEŃ 1

IMBIRÓWKA (4kcal)

Kubkiem lub więcej ciepłej imbirówki zaczynamy każdy dzień podczas detoksu. Pozostały napój można wykorzystać w ciągu dnia lub w kolejnym dniu.

Składniki:
  • kawałek imbiru ok. 2 cm
  • sok z połówki cytryny
  • 2 szczypty kurkumy
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka miodu*
  • litr wody

*dodajemy w pozostałych dniach, dziś zrezygnujemy z miodu przez słodkie bataty uwzględnione w diecie.

Przygotowanie:

Zagotuj litr wody.

Imbir obieramy, wkładamy do blendera, dodajemy kurkumę i miksujemy z filiżanką zimnej wody.
Przelewamy do dzbanka i zalewamy zagotowaną wodę. Kiedy lekko przestygnie dodajemy sok z cytryny, dosładzamy miodem.


SAŁATKA ZIELONO MI (260kcal)

wskazówka: fasolkę szparagową można przygotować dzień wcześniej, jeżeli rano nie masz czasu.

Składniki:
  • 20 g rukoli (garść)
  • 25 g roszponki (garść)
  • 70 g zielonej fasolki szparagowej (ok. pół szklanki )
  • 10 g pestek dyni (łyżka)
  • 30 g czerwonej cebulki (1 sztuka)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • chili
  • sól himalajska
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergin
Przygotowanie:

Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, najlepiej na parze, nie traci wtedy swoich cennych wartości. Ugotowaną blanszujemy na oliwie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, chili i pieprzem – nie dłużej niż 1 minutę. Odkładamy do wystygnięcia
Roszponkę i rukolę dokładnie myjemy i obsuszamy
Czerwoną cebulkę szatkujemy w kosteczkę
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki
Dodajemy pestki dyni i wszystkie składniki razem mieszamy.
Na koniec dodajemy fasolkę szparagową razem z oliwą i przyprawami z patelni. Mieszamy
Zielona sałatka gotowa


SMOOTHIE AWOKADOWE UNIESIENIE (290kcal)

Jeden smoothie dziennie to podstawa naszego detoksu i codziennej diety.

Składniki:
  • 80 g awokado (połówka)
  • 250 ml mleka migdałowego*
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ksylitolu
  • 2-3 kostki lodu

*mleko migdałowe najlepiej przygotować samemu, przepis poniżej. Jeżeli kupujesz mleko migdałowe sprawdź skład, często zawierają cukier i konserwanty!

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do blendera. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli koktajl wyjdzie za gęsty można dodać więcej mleka lub wody
Najlepiej pić zaraz po przygotowaniu.


MLEKO MIGDAŁOWE

Składniki:
  • 50 g migdałów namoczonych przez min. 2 godziny (najlepiej przez noc)
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1l wody
Przygotowanie:

Namoczone migdały przekładamy do blendera, dodajemy soli i zalewamy litrem wody. Miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko lub gazę do osobnego naczynia
Papkę z migdałów można zalać jeszcze raz filiżanką wody, zmiksować ponownie i przelać przez sitko do naczynia z mlekiem
Mleko można przechowywać w lodówce do 3 dni


WARZYWA KORZENNE W PAPILOTACH (432kcal)

Składniki:
  • 150 g marchewki (2 sztuki)
  • 50 g pietruszka (1 sztuka)
  • 100 g buraka (1 sztuka)
  • 260 g batata (1 mała sztuka)
  • 80 g czerwona cebulka (1 sztuka)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka oregano
  • płaska łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • sól himalajska
  • chili
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200℃
Na blasze do piekarnika rozkładamy duży kawałek papieru do pieczenia, w który zawiniemy warzywa
Wszystkie warzywa obieramy. Kroimy na plasterki o grubości około 0.5cm. Cebulę kroimy na ćwiartki
Posypujemy przyprawami, doprawiamy solą, pieprzem i chili
Skrapiamy oliwą z oliwek
Zawiązujemy całość szczelnie w papilot
Pieczemy 30 minut. Rozwiązujemy papilot, przekładamy na talerz


KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW (porcja 206kcal)

Porcja dla ciebie to połowa zupy z przepisu, drugą połowę wykorzystasz w następny dzień.

Składniki:
  • 600 g pomidorów malinowych (ok 5 sztuk)
  • 250 g czerwonej papryki (2 sztuki)
  • 160 g cebuli (ok. 2 sztuki)
  • łyżka masła klarowanego
  • 0.5 l wody (lub bulionu warzywnego)
  • szczypta chili
  • sól himalajska
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C
Paprykę myjemy, przekrawamy na połówki i wydrążamy środek
Układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut
Wyjmujemy, czekamy chwilę, aż papryka ostygnie i obieramy ze skórki
W między czasie szatkujemy cebulkę i podduszamy w garnku na maśle klarowanym
Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
Pomidory i paprykę dodajemy do cebulki. Wlewamy wodę, doprawiamy solą i chili.
Gotujemy 15 minut
Następnie blendujemy na gładki krem
Podajemy solo lub posypujemy dowolnymi kiełkami

DZIEŃ 2

KUBEK IMBIRÓWKI (43 kcal)

Dzień zaczynamy od imbirówki, dziś można dodać miód 🙂


JAGLANKA Z KISZONYM OGÓRKIEM I CEBULKĄ (410 kcal)

Składniki:
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 120 g ogórków kiszonych (2 sztuki)
  • 100 g cebuli (1 sztuka)
  • łyżka słonecznika
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól himalajska
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie, przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy i następnie gotujemy w proporcji 1:2 (kasza:woda) aż woda się wchłonie. Odstawiamy na bok pod przykrywką
Cebulkę szatkujemy i podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego kilka minut, aż się zarumieni
Dodajemy słonecznik, mieszamy
Dodajemy kaszę jaglaną, ogórki pokrojone w kosteczkę, kurkumę, łyżeczkę masła klarowanego i sól do smaku
Mieszamy, podajemy


MALINOWY SMOOTHIE (181 kcal)

Wskazówka: warto zamrozić kilka bananów obranych i pokrojonych na kawałki, jak również inne owoce – idealnie sprawdzają się do wszelkich koktajli i zawsze będą pod ręką

Składniki:
  • 60 g malin świeżych lub mrożonych ( ok. pół szklanki)
  • 60 g banana – najlepiej zamrożonego (pół banana)
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 250 ml mleka migdałowego
Przygotowanie:

Składniki przełożyć do blendera i zalać wodą lub mlekiem migdałowym jeżeli ci zostało, tak aby przykryć owoce. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Najlepiej pić zaraz po przygotowaniu


QUINOA TABOULIE (372 kcal)

Składniki:
  • 70 g komosy ryżowej
  • łyżka poszatkowanego szczypiorku
  • łyżka poszatkowanej cebulki dymki
  • 70 g czerwonej papryki (1 mała papryka, lub połówka większej)
  • 100 g ogórka (1 sztuka)
  • 4 rzodkiewki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól himalajska
  • Pieprz
Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy około 20 minut w proporcji 1:2 (quinoa:woda), cała woda powinna odparować. Przykrywamy pokrywką. Quinoa wchłonie wtedy resztki wody. Odstawiamy do przestygnięcia
Szczypiorek i dymkę siekamy, rzodkiewki, paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę
Opcjonalnie możemy dodać posiekaną pietruszkę lub miętę dla dodatkowego aromatu
Całość mieszamy, skrapiamy cytryną i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem


KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW(202 kcal)

Wykorzystujemy zupę z dnia poprzedniego.

DZIEŃ 3

KUBEK IMBIRÓWKI (8 kcal)

Dziś bez miodu, z podwójną ilością imbiru i cytryny 🙂


PUDDING CHIA Z OWOCAMI (292 kcal)

Składniki:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 30 g nasion chia (3 łyżki)
  • łyżeczka ksylitolu
  • 70 g malin (garść)
  • 50 g borówek (garść)
Przygotowanie:

To śniadanie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
W garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy chia i ksylitol. Mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą, przelewamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na noc.
Rano posypujemy owocami i gotowe.


SMOOTHIE POMIDOROWE (61 kcal)

Składniki:
  • 100 g pomidorów (2 sztuki)
  • 100 g ogórka (1 sztuka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta chili
Przygotowanie:

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na połówki
Następnie wszystkie składniki przekładamy do blendera. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji
Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu.


WEGETARIAŃSKIE CURRY (372 kcal)

Składniki:

  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 80 g cebuli (1 sztuka)
  • 120 g brokuła (ok. pół)
  • 100 g szpinaku
  • korzeń imbiru 2 cm
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól himalajska
  • 40 g zielonej soczewicy (3 łyżki)

Przygotowanie:

Przygotowania zaczynamy od ugotowania soczewicy al dente lub jeśli cierpisz na deficyt czasowy sięgnij po soczewicę z puszki. Odcedzamy, odstawiamy na bok
Na patelni podsmażamy na maśle klarowanym poszatkowaną cebulkę, starty na drobnej tarce imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę
Dodajemy kurkumę i chili, mieszamy
Dodajemy brokuł podzielony na małe różyczki, fasolkę szparagową i podlewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem, aż brokuły i fasolka zmiękną, ale będą chrupiące.
Dodajemy szpinak, mleko kokosowe, soczewicę, doprawiamy solą do smaku
Dusimy kilka minut. Gotowe


SAŁATKA Z GREJPFRUTEM I KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI (468 kcal)

Składniki:

  • 40 g rukoli (2 garście)
  • 100 g grejpfruta (około pół)
  • 8 orzechów włoskich ok. 30 g
  • 5 rzodkiewek
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Orzechy włoskie prażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego i miodu, odstawiamy do przestygnięcia
Rukolę myjemy i suszymy
Grejpfruta obieramy i kroimy w łódeczki
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie talarki
Wszystko razem mieszamy, dodajemy ostudzone orzechy i skrapiamy oliwą i octem balsamicznym
Można ozdobić dowolnymi kiełkami opcjonalnie

DZIEŃ 4

KUBEK IMBIRÓWKI (43 kcal)


SAŁATKA Z AWOKADO I OLEJU Z PESTEK DYNI (445 kcal)

Składniki:
  • 20 g rukoli (garść)
  • 5 liści sałaty lodowej
  • 80 g awokado (ok. pół)
  • 70 g czerwonej papryki (ok. pół)
  • 60 g ogórka (ok. pół)
  • 100 g pomidora (1 sztuka)
  • 10 g pestek dyni (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka czarnego lub białego sezamu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • sól himalajska
  • pieprz
Przygotowanie:

Pestki dyni podsmażamy na oleju kokosowym i odstawiamy do wystygnięcia
Sałatę i rukolę myjemy, suszymy i szarpiemy na kawałki
Paprykę, pomidory, ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę
Wszystko razem mieszamy, dodajemy ostudzone pestki dyni, a następnie skrapiamy olejem z pestek dyni
Ozdabiamy nasionami chia i sezamem, doprawiamy solą i pieprzem


ZIELONY DETOX SMOOTHIE (97 kcal)

Składniki:
  • 100 g ogórka (1 sztuka)
  • 40 g selera naciowego (1 kawałek)
  • 50 g cukinii
  • 1 liść sałaty lodowej
  • 70 g gruszki (1 mała sztuka)
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżeczka młodego jęczmienia lub spiruliny
Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do blendera. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji
Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu


KASZOTTO Z SZPINAKIEM (240 kcal)

Składniki:
  • 40 g kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 80 g szpinaku (3 garście)
  • 45 g cebuli (pół lub jedna mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • pół łyżeczki masła klarowanego
  • sól himalajska
  • pieprz
Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy, odstawiamy na bok
W międzyczasie szatkujemy drobno cebulkę i podduszamy na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak, podduszamy kilka minut
Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
Na koniec dodajemy łyżeczkę masła klarowanego, nada ona pysznego posmaku
Wszystko mieszamy i przekładamy do miseczek


MINESTRONE Z KASZĄ JAGLANĄ (porcja 375 kcal)

Składniki:
  • 150 g marchewki (2 sztuki)
  • 50 g pietruszki (1 sztuka)
  • 400 g pomidorów (3 sztuki)
  • 220 g cukinii (1 sztuka)
  • 80 g cebuli (1 sztuka)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • sól himalajska
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy do polania
  • 100 g kaszy jaglanej
Przygotowanie:

Kaszę jaglana płuczemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy. Gotujemy i odstawiamy na bok. Najlepiej gotować w proporcji 1:2 (kasza:woda), Kiedy woda w większości odparuje, przykryć pokrywką i odstawić na bok, aż kasza zmięknie całkowicie

Marchewki i pietruszkę kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w łódeczki. Podsmażamy na maśle klarowanym 5 minut
Wlewamy wodę, tak aby przykryć wszystkie warzywa (ok. 1,5 l). Gotujemy do miękkości około 15 minut
W międzyczasie sparzymy pomidory i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w plastry. Dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 10 minut
Solimy i pieprzymy do smaku
Połowę kaszy jaglanej przekładamy do miseczki, wlewamy zupę, polewamy łyżeczką oliwy
Pozostałą część kaszy zostawiamy na kolejny dzień

DZIEŃ 5

IMBIRÓWKA (43 kcal)


AWOKADO FASZEROWANE HUMUSEM I KIEŁKAMI (411 Kcal)

Porcja: pół awokado + 2 łyżeczki humusu (ok 20 g)

Składniki:

  • 100 g awokado (pół)
  • 25 g roszponki (garść )
  • łyżka dowolnych kiełków
  • łyżeczka sezamu
  • szczypta chili
  • sok z połowy limonki

Składniki na humus:

  • 200g ugotowanej ciecierzycy*
  • sok z połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • woda

*Najlepiej ciecierzyce namoczyć na noc i następnego dnia ugotować. Jeśli chcecie zaoszczędzić czas można też użyć już ugotowanej ciecierzycy w zalewie.
Pozostały humus zużyj w ciągu dwóch dni.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania humusu. Wszystkie składniki na humus blendujemy do powstania gładkiej masy
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę* i oddzielamy od skórki. Następnie skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy chili i sezamem
Połówki awokado faszerujemy humusem, posypujemy roszponką i kiełkami

*pozostałą połowę awokado zostaw z pestką w środku, dzięki temu nie czernieje i możesz je wykorzystać w kolejny dzień np. do smoothie 🙂


BURACZANY ENERGETYK (78 kcal)

Składniki:
  • 120 g buraka ugotowanego (1 sztuka)
  • 90 g marchewki (2 sztuki)
  • łyżka soku z cytryny
  • plaster imbiru
  • woda do rozcieńczenia
Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy, następnie przekładamy do blendera, zalewamy wodą do poziomu warzyw
Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu
Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu


TAJSKA SAŁATKA Z TOFU I ORZESZKAMI (313 kcal)

Składniki:
  • 50 g świeżego szpinaku (2 garście)
  • 50 g naturalnego tofu*
  • 70 g czerwonej papryki (pół)
  • 80 g ogórka (pół)
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 15 g orzeszków ziemnych (łyżka)
  • łyżka poszatkowanej cebulki dymki
  • łyżka sosu sojowego (bezglutenowego)
  • płatki chili

Sos:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka sosu sojowego (bezglutenowego)
  • 1 łyżka soku z wyciśniętej limonki
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:

Tofu kroimy na słupki.
Na patelnię wlewamy łyżkę sosu sojowego, dodajemy tofu i podsmażamy chwilę, aż tofu wchłonie sos. Odstawiamy na bok
Szpinak myjemy i osuszamy. Wykładamy na talerz
Paprykę i ogórka kroimy w podłużne paski, pomidorki kroimy na połówki i układamy na szpinaku
Dodajemy tofu, posypujemy orzeszkami ziemnymi. Orzeszki można wcześniej uprażyć na patelni
Dekorujemy cebulką dymką. Posypujemy płatkami chili
Na koniec przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki razem. Polewamy sałatkę i gotowe

*Kupując tofu najlepiej wybrać naturalne, świeże z data ważności do 2 tygodni. Zazwyczaj można je kupić w sklepach ekologicznych. Jeżeli nie znajdziecie takiego, sprawdzajcie etykiety, aby nie było na nich dodatków chemicznych.


MINESTRONE Z KASZĄ JAGLANĄ (375 kcal)

Wykorzystujemy zupę z dnia poprzedniego, dokładnie pozostałą połowę porcji.


Na zakończenie pamiętaj, że z każdego detoksu powinno wychodzić się stopniowo. Nie zaczynaj kolejnego dnia od ciężkostrawnego mięsa, czy słodyczy 🙂 Po detoksie polecamy urozmaicić codzienną dietę przepisami z naszego bloga.

Dziękujemy!