Zupy

Aksamitny krem z białych szparagów

Kremowy i aksamitny, powala swoim smakiem, istna poezja na talerzu jak w restauracji Michelin Star. Elegancka, luksusowa zupa idealna na najwykwintniejsze przyjęcia, choć na co dzień też zaspokoi Twoje kubki smakowe. 😉

„Aksamitny, kremowy, a do tego bez śmietany ☺”

SKŁADNIKI:
  • Woda – 700 ml
  • Białe, obrane szparagi – 1 kg
  • Masła klarowane Ghee – 20 g
  • Żółtko jaja kurzego – 1 szt.
  • Pieprz czarny świeżo mielony – szczypta
  • Sól himalajska – szczypta
  • Sok z połówki cytryny
  • Plastry łososia wędzonego do posypania
  • Cebulka dymka lub szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do garnka wlewamy 700 ml wody, obieramy szparagi i gotowujemy je przez około 30 minut, aż szparagi zmiękną.
  2. Następnie miksujemy je i dodajemy masło klarowane, żółtko, sól himalajską i ponownie miksujemy.
  3. Doprawiamy sokiem z cytryny i jeszcze solą w razie potrzeby.
  4. Podgrzewamy do temperatury 80°C. 
  5. Podajemy posypane szczypiorkiem* lub cebulką dymką z plastrami łososia wędzonego.
  6. Doprawiamy już na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.
PRZYGOTOWANIE NA THEROMIX:
  1. Obieramy szparagi, kroimy je i odłamuejmy końcówki.
  2. Do kielicha wlewamy 700 ml wody i nakładamy koszyczek.
  3. Umieszczamy w nim połamane łodyżki szparagów i obiórki.
  4. Nakładamy przystawkę Varoma i umieszczamy w niej obrane szparagi.
  5. Gotujemy 20 min/Varoma/obr. 2.
  6. Ściągamy Varomę i wyciągamy koszyczek.
  7. Szparagi z Varomy wrzucamy do naczynia miksującego. Blenduejmy 30 s/obr. 10.
  8. Dodajemy żółtko jajka, sól himalajską, masło klarowane i ponownie miksujemy 10 s/obr. 10.
  9. Podgrzewamy do temperatury 80°C.
  10. Dodatkowo, przed podaniem, każdą porcję można posypać  szczypiorkiem* lub dymką, świeżo zmielonym pieprzem i położyć plasterki łososia wędzonego. 🙂

*Przed pokrojeniem, szczypiorek dobrze jest włożyć na chwilę do zimnej wody.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close