Awokadowy ogród

Łatwo, szybko i przyjemnie 🙂 Wspaniała letnio-wiosenna przekąska. Idealne połączenie dobrych tłuszczów z białkami. Pomimo tego, że awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców, to w jego miąższu znajduje się sporo jednonienasyconych tłuszczów, które dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy ciała 🙂 Czego chcieć więcej od przekąski

SKŁADNIKI:
  • 2 awokado
  • dowolne kiełki
  • roszponka
  • sezam
  • chili
  • limonka

Humus

  • 200g ugotowanej ciecierzycy
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • woda
PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania humusu. Najlepiej jest ciecierzyce namoczyć na noc i następnego dnia ugotować. Jeśli chcecie zaoszczędzić czas można też użyć już ugotowanej ciecierzycy w zalewie. Następnie wszystkie składniki na humus blendujemy do powstania gładkiej masy.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i oddzielamy od skórki. Następnie skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy chili i sezamem.
Połówki awokado faszerujemy humusem, posypujemy roszponką i kiełkami.
Zdrowa przekąska gotowa w kilka minut, a swoim wyglądem zachwyci nie jednego. Dla lepszego efektu można przyozdobić jadalnymi kwiatami.

Awokadowy ogród


Zobacz diety na Thermomix: