Sosy, dipy i pasty

Baba Ganush na Thermomix

Bakłażan jest nazywany gruszką miłości – to tylko jedno z określeń tego fioletowego warzywa o sprężystej skórce i charakterystycznym w smaku miąższu. Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika, ale wspomaga również trawienie tłustych mięs. Jego wspaniałą zaletą jest niska kaloryczność. ☺ To tylko 20 kcal w 100 g. W 90% składa się z wody, a tylko 2% to cukry. Więc jedz dowoli! Ile tylko masz ochotę! ☺

SKŁADNIKI:
  • Bakłażan – 50 g
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Szalotka – 5 szt.
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Sezam – 50 g
  • Tymianek – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C używając funkcji termoobieg.
  2. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i rozkładamy na papierze do pieczenia. Dodajemy szalotki i czosnek (nie obrane ze skórki).
  3. Pieczemy przez około 30-40 minut, w międzyczasie sprawdzając czy już są miękkie.
  4. Jeśli bakłażany są już gotowe wyciągamy je z piekarnika i obieramy ze skórki. Drobno szatkujemy je razem z obraną cebulą i czosnkiem.
  5. Dodajemy sól, pieprz, zblendowany pył z sezamu i sok z cytryny oraz oliwę do smaku.
  6. Mieszamy. Można również wszystko zblendować na krem.
  7. Posypujemy tymiankiem do smaku.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C używając funkcji termoobieg.
  2. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i rozkładamy na papierze do pieczenia. Dodajemy szalotki i czosnek (nie obrane ze skórki).
  3. Pieczemy przez około 30-40 minut, w międzyczasie sprawdzając czy już są miękkie.
  4. Jeśli bakłażany są już gotowe wyciągamy je z piekarnika i obieramy ze skórki.
  5. Do naczynia miksującego wrzucamy sezam. Blendujemy 10 s/obr. 10.
  6. Dodajemy miąższ z bakłażana, czosnek, cebulę, oliwę, sok z cytryny i sól. Blendujemy 10 s/obr. 5.
  7. Masę zgarniamy kopystką i ponownie blendujemy 10 s/obr.4.
  8. Przekładamy do miseczki i posypujemy tymiankiem do smaku.

.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close