Barszcz kiszony to stały element naszej kuchni i aż nam wstyd, że dopiero teraz wrzucamy ten przepis na stronę i wogóle o nim piszemy. Jest to nasz POLSKI SUPERFOOD, BOMBA ZDROWIA. Polecamy picie go jak najczęściej 😉 Barszcz kiszony warto podawać też dzieciom, nie jest to łatwe, bo raczej nie przypadnie im do gustu, ale można podawać np. jedna łyżeczką 2-3 razy dziennie. Wzmocni to ich odporność i wesprze florę bakteryjną jelit.

Barszcz kiszony to stały element naszej autorskiej diety 5-dniowy detoks na Thermomix. I bardzo się cieszymy że dodałyśmy ten przepis właśnie do diety, mamy nadzieje, że dzięki temu, też zakochacie się w piciu barszczu kiszonego. A kto był z nami na Fit Weekendzie ten też wie, że szociki z barszczu kiszonego to podstawowy rytuał podczas tych 3 wspaniałych dni dla zdrowia i urody 🙂

Jeżeli nie macie czasu zrobić własny zakwas, można go tez kupić. Najlepszy barszcz kiszony jaki piłyśmy w Krakowie znajdziecie w Gruszka-Pietruszka Zdecydowanie odstaje smakiem od innych! Jest po prostu pyszny! Kto go spróbował, kupuje regularnie 🙂 Barszcz można kupić na placach i targach. W Krakowie znajdziecie go też jeszcze na Placu na Stawach.

Buraki są tanie i zdrowe, samo przygotowanie barszczu to chwila, później tylko trochę cierpliwości, aby zrobił się zakwas. Taki napój przyda się każdemu. W tajemnicy dodamy że barszcz kiszony leczy kaca 😉

„Barszcz kiszony – wspiera pracę jelit

 A zalet ma on jeszcze wiele:

  • naturalny probiotyk
  • wzmacnia odporność
  • wspiera układ krwionośny
  • pobudza trawienie
  • reguluje pracę jelit
  • jest kopalnią witamin
  • źródło kwasu foliowego
  • spowalnia proces starzenia się
  • ma działanie przeciwnowotworowe
  • leczy i zapobiega anemii
  • łagodzi zgagę
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga leczenie białaczki

Jest po prostu niezastąpiony!!

SKŁADNIKI:
  • 2 kg buraków
  • 1 łyżka soli
  • 1 główka czosnku
  • Przegotowana woda
PRZYGOTOWANIE:
  1. Buraki obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do wysokiego słoja lub glinianego naczynia.
  2. Zalać ostudzoną, posoloną wodą do poziomu buraków.
  3. Dodać ząbki czosnku. Przykryć np. talerzykiem i przygnieść buraki, tak aby nie wystawały ponad poziom wody (dzięki temu nie powstanie pleśń).
  4. Odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 3-5 dni. Kiedy będzie gotowy, przelać do szklanych butelek.
    Aby przyspieszyć proces fermentacji można dodać skórkę chleba razowego.

Warto też wykorzystać buraki pozostałe z zakwasu. W kuchni nic nie moze się zmarnować! Można z nich zrobić szybką surówkę. Wystarczy zetrzeć na tarce buraka, jabłko (w proporcjach jakie wam odpowiadają), skropić olejem np. lnianym i miodem. Wymieszać i gotowe 🙂

Życzymy smacznego i dużo zdrowia 🙂 Harmonki

Jeżeli nie umiesz samodzielnie planować posiłków, a zdrowe odżywianie to ciągle problem, który planujesz rozwiązać – chętnie pomożemy! Sprawdź nasze diety na Thermomix i nie tylko i w końcu zacznij cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem!

KUP TERAZ