Batatowe łódeczki z brązowym ryżem

Łódeczki w takim wydaniu to niezła frajda dla dzieciaków. Smakują pysznie i słodko i do tego wyglądają bajecznie 🙂 Bataty są bardzo zdrowe i zazwyczaj lubiane przez maluchy, a co warto dodać, zmniejszają zachcianki na słodkie. Jak tu ich nie kochać 🙂 Te łódeczki mogą być obiadem dla całej rodziny, nie tylko dla dzieciaków:)

SKŁADNIKI (6-8 łódeczek):
  • 3 bataty
  • 100 g brązowego ryżu
  • mała cebulka
  • 1 marchewka
  • pół pietruszki
  • 100-200 g zielonego groszku
  • masło klarowane
  • zielona sałata
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 180℃ z termoobiegiem.

Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Układamy na blasze na papierze do pieczenia. Jeżeli połówki nie leżą stabilnie, można je od spodu lekko przyciąć nożem tak, aby leżały prosto.
Wkładamy do piekarnika na 30-40 min. W międzyczasie sprawdzamy, czy bataty zmiękły na tyle, by wydrążyć w nich środki.

Ryż i groszek zielony gotujemy do miękkości. Można również użyć groszku ze słoika lub ewentualnie puszki.

Przygotowujemy farsz. Cebulkę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle klarowanym. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebulki, dusimy około 10 minut, mieszając w międzyczasie. Można dodać więcej masła klarowanego. Ściągamy z ognia.
Dodajemy ugotowany ryż, groszek, doprawiamy solą i mieszamy.
Dodajemy jajko, mieszamy.

Bataty wyjmujemy z piekarnika i łyżką wydrążamy lekko środek*
Następnie faszerujemy ryżem i wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Po wyjęciu ozdabiamy żaglami z zielonej sałaty. Jako maszt używamy dużej wykałaczki 🙂

Smacznego 🙂

*Pozostałą część batatów można wykorzystać w kolejny dzień jako puree do obiadu.

Batatowe łódeczki z brązowym ryżem

Batatowe łódeczki z brązowym ryżem