To nasze ukochane, szybkie w przygotowaniu danie, wystarczy wszystko pokroić i robi się samo w piekarniku 🙂 Bataty to jeden z ulubionych składników w naszej kuchi. Są pyszne same w sobie, zdrowe, a dodatkowo tak jak marchewki pomagają w zwalczaniu zachcianek na słodkie. Danie to jest również świetną propozycją na lunch do pracy, nawet na zimno smakuje pysznie 🙂

Moc przypraw to sekret pysznego smaku tego dania – im więcej, tym lepsze

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 2 średnie bataty
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • pół filiżanki oliwek bez pestek
  • garść suszonych śliwek
  • łyżka miodu
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryczki w proszku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180℃.

Bataty, marchewki, pietruszkę i selera kroimy na plastry grubości około pół cm, tak aby wszystkie były podobnej wielkości, wtedy upieką się równo.

Dodajemy oliwki i suszone śliwki. Wszystko posypujemy przyprawiamy, doprawiamy solą, polewamy oliwą i mieszamy, tak aby przyprawy obtoczyły większość warzyw.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem. W międzyczasie mieszamy warzywa kilka razy, aby nie spiekły się za bardzo od góry.

Kiedy będą miękkie i lekko przypieczone, wyjmujemy, polewamy miodem, mieszamy i jemy 🙂

Smacznego!