Kolejny przepis z batatami w roli głównej. Razem z krewetkami i jarmużem, powstaje proste i pyszne danie idealne na lunch, kolacje. W sumie można powiedzieć, że jest to sałatka z piekarnika. Ostatnio dużo czytałyśmy na temat jarmużu i jest to król warzyw! Bomba składników odżywczych, dlatego warto go przemycać pod każdą postacią. A bataty jak już wspominałyśmy zwalczają zachcianki na słodkie. Więcej przepisów z batatami znajdziecie tu: Bataty w roli głównej a kto ma problem ze słodyczami zapraszamy na naszą grupę na Jak odstawić cukier – detoks cukrowy . W grupie raźniej 🙂

SKŁADNIKI:
  • 400 g batatów
  • 100 g jarmużu
  • 100 g krewetek obranych
  • szczypta kurkumy
  • korzeń imbiru (ok 2 cm)
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180C
  2. Bataty obieramy i kroimy na frytki grubości do 1 cm, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Skrapiamy olejem kokosowym. Olej można rozpuścić w kąpieli wodnej lub można posmarować odrobinę każdą frytkę.
  4. Bataty doprawiamy solą, pieprzem i chili.
  5. Pieczemy w piekarniku ok 15 minut.
  6. W międzyczasie przygotowujemy krewetki. Myjemy, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, startym imbirem i szczypta kurkumy. Można to również zrobić wcześniej i krewetki jeszcze bardziej przejdą smakiem przypraw
  7. Krewetki wykładamy na bataty. Pieczemy kolejne 10 minut.
  8. Dodajemy poszarpane liście jarmużu. Pieczemy kolejne 5 minut
  9. Wyjmujemy z piekarnika, solimy, pieprzymy do smaku. Można jeść na ciepło i na zimno.

Smacznego 🙂

Podobają ci się nasze przepisy? Nie wiesz jak zacząć zdrowo się odżywiać i komponować posiłki? Zapraszamy do naszego świata diet – pokażemy Ci jak łatwo i smacznie przygotowywać posiłki 🙂

SKLEP – Food Harmony