Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej i nasion chia

Uwielbiamy chlebki gryczane na naturalnym zakwasie, szkoda tylko, że zawsze czas oczekiwania jest taki długi. Poniższy przepis jest szybszą wersją Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej gdyż razem z namaczaniem kaszy można go przyrządzić w 3 godziny. Jest to przede wszystkim czas namaczania kaszy i pieczenia bo tak naprawdę chlebek ten przyrządza się w 10 minut, wystarczy tylko wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować 🙂

SKŁADNIKI :
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 60 g nasion chia
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka kminku
PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy, zalewamy dużą ilością wody i odkładamy na około 2 godziny aż kasza będzie miękka.
W osobnym naczyniu namaczamy nasiona chia w 150ml wody, również odstawiamy na dwie godziny, aż uzyskają żelową konsystencje.
Po około 2 godzinach odcedzamy kaszę gryczaną przez sitko, a następnie dodajemy nasiona chia, 100ml wody, olej kokosowy, proszek do pieczenia, sól himalajską i kminek. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.

Przelewamy masę do foremki chlebowej wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy kminkiem na wierzchu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy przez około 1 godzinę i 15 minut, lub tak aby chlebek był miękki w środku a chrupki na zewnątrz. Wystudzamy przed jedzeniem.

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej i nasion chia

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej i nasion chia

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej i nasion chia