Chlebek idealny nie tylko do śniadania, czy kolacji. To nasz  ulubiony dodatek do sałatek i dań z jajek. Sam smakuje pysznie i jest niezwykle aromatyczny! Pychota 🙂 Dzienna porcja białka, błonnika, węglowodanów i soli mineralnych zapewniona.
Chleb jest bardzo łatwy w wykonaniu, ale koniecznie trzeba uwzględnić 36 godzin na powstanie zakwasu z kaszy gryczanej. Wykonuje się go prawie tak samo jak nasz słynny Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej . DO niego również można dodać suszone pomidory i wychodzi pyszny.

SKŁADNIKI :
  • 250g kaszy gryczanej niepalonej
  • 150g komosy ryżowej
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 50g siemienia lnianego
  • 50g pestek dyni
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich
  • 100g suszonych pomidorków
PRZYGOTOWANIE:

Kasze i komosę ryżową myjemy dokładnie, przekładamy do większej miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na 24 godziny. Pamiętaj, że kasza zwiększy swoją objętość w wodzie. W ten sposób powstaje nam tak cenny zakwas gryczany.

Po 24 godzinach odlewamy wodę (nie płuczemy kaszy) dodajemy sól himalajską, miód, oliwę i miksujemy wszystko na wysokich obrotach. Ma powstać gładka masa. Do masy dodajemy siemię lniane, pestki dyni i pokrojone suszone pomidory, wszystko razem mieszamy.

Przelewamy do foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin do ciepłego miejsca, aż chleb lekko wyrośnie.

Pieczemy w temperaturze 180℃ przez około jedną godzinę.

Smacznego.

Takie chleby wspaniale wpływają na naszą florę jelitową, sprawdźcie dlaczego warto dbać o nasze jelita i wspierać je zdrowymi potrawami JELITA – klucz do zdrowia