Ulubione śniadanko wśród Australijczyków, zamówić je można prawie w każdej restauracji 🙂 Pyszne, lekkie i proste w przygotowaniu, a dodatkowo każdy może użyć swoich ulubionych dodatków. Zdradzę wam tajemnicę, że przepis ten otrzymałam od jednej z najlepszych szefów kuchni z jaką miałam przyjemność pracować. Dlatego jest mi niezmiernie miło podzielić się nim z wami.

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • ¼ szklanki nasion chia
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • ¼ szklanki mleczka kokosowego
  • ¾ szklanki orzechów mix (migdały, nerkowce, orzechy laskowe, etc.)
  • ½ szklanki suszonych owoców (morele, śliwki, żurawina, jagody goji)
  • 1- 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane mieszamy razem z nasionami chia, poszatkowanymi orzechami, cynamonem i zalewamy sokiem jabłkowym oraz mleczkiem kokosowym.
W oryginalnym przepisie na bircher muesli używa się jogurtu greckiego zamiast mleczka kokosowego.
Całość odstawiamy do lodówki na około godzinę lub przygotowujemy dzień wcześniej i zostawiamy na noc.

Przed podaniem dodajemy obrane i starte jabłko na tarce, doprawiamy miodem jeśli jest taka potrzeba i dodajemy nasze ulubione suszone owoce.