Kolorowe, nietypowe ciasteczka, zaciekawią każdego. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Po co słodzić, kiedy można dolać soku z buraka i powstanie coś pysznego, a do tego zdrowego i kolorowego 🙂

SKŁADNIKI :
  • 2 szklanki namoczonych 2 godziny migdałów*
  • ¼ szklanki nasion chia
  • 1 granat
  • ¼ szklanki żurawiny
  • ½ szklanki płatków kokosowych
  • szklanka soku z buraków
  • 1 łyżeczka ksylitol lub miodu

*Można również wykorzystać papkę pozostałą po domowym mleku roślinnym



PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj suszarkę do jedzenia*

W blenderze miksujemy migdały z odrobina wody, tak aby powstała zwarta papka. Przełożyć na sitko i odcisnąć zbędna wodę. Do papki migdałowej dodajemy nasiona chia, owoc granatu, żurawinę, płatki kokosowe. Nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania nasion chia.

Dosładzamy miodem lub ksylitolem jeśli jest taka potrzeba.

Następnie pułki w suszarce wykładamy pergaminem, na którym formujemy płaskie ciasteczka. Suszymy przez około 7 godzin, aż ciastka będą suche. Najwygodniej jest je zostawić na noc, będą gotowe na rano 🙂

* w naszych przepisach często wykorzystujemy suszarkę do jedzenia. Jest to typowa suszarka do grzybów, która można kupić praktycznie wszędzie i oczywiście w Internecie. Jest ona świetnym urządzeniem, do którego kupna zachęcamy. Ciasteczka z piekarnika nigdy nie wyjdą tak chrupkie.