Taki różowiutki, że je się go oczami. Super kremowy, pełen witamin i minerałów. Wspaniały do Crudités, na chlebek czy z krakersem. Lubią g też dzieciaki za słodki, delikatny smak. A najlepsze jest to, że można go przyrządzić w 10 minut :-), wystarczy wszystko zblendować. Można przechowywać go w lodówce nawet kilka dni i podjadać kiedy macie ochotę.

SKŁADNIKI:
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • sok połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pół szklanki soku z buraka
PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę najlepiej namoczyć przez noc, a następnie ugotować.* Jeśli nie macie czasu można użyć ciecierzycy z puszki, wystarczy ja tylko odcedzić. Buraki można kupić od razu ugotowane.

  1. Ziarno sezamu zblendować na proszek
  2. Dodać buraka, ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, oliwę i sól, zblendować
  3. Stopniowo dodawać soku z buraka, uważaj żeby za bardzo nie rozrzedzić humusu

Gotowe 🙂

Sprawdźcie również przepis na tradycyjny Humus 🙂