Grzyby Mun to podstawa kuchni chińskiej. Choć są prawie bez smaku, mało kto wie, ze ich regularne spożywanie sprzyja dobremu zdrowiu i stymuluje system odpornościowy. Są niskokaloryczne, zawierają białko, potas, wapń, a także magnez, fosfor i krzem. Grzyby Mun poprawiają krążenie krwi, zmniejszają jej krzepliwość, a do tego łagodzą objawy przeziębienia i choroby płuc. Nie bez przyczyny wykorzystywane są w chińskiej medycynie ludowej.

W Polsce możemy je kupić obecnie w większości sklepów w formie ususzonych grzybów i są stosunkowo tanie.

SKŁADNIKI (2-4 porcje):
  • 1 kostka tofu
  • 1 mały brokuł
  • 1 marchewka
  • 2-3 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • garść orzechów nerkowca
  • sos sojowy bezglutenowy
  • 2 łyżki miodu
  • olej kokosowy
  • oliwa np. z oliwek
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sezam
PRZYGOTOWANIE:

Pokrój tofu w trójkąciki i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, aż zbrązowieje z obu stron. Przełóż do osobnej miseczki.

Na tej samej patelni dodaj: olej kokosowy, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w krążki papryczkę chili i podsmaż wszystko razem. Dodaj cebulę pokrojoną w łódeczki, podsmaż.
Dodaj brokuły, marchewki, orzeszki nerkowca, wszystko zamieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.
Podlej odrobinę wodą (lub bulionem jeżeli masz).
Dodaj kilka łyżek sosu sojowego, zależnie od preferowanego smaku.
Dodaj miód i wszystko razem duś w sosie, aż brokuły będą miękkie, ale chrupiące.
Dodaj wcześniej usmażone tofu.

W osobnym naczyniu zmieszaj trochę wody z dwoma łyżeczkami mąki kukurydzianej i dolej do całosci dania na patelni.
Wszystko razem zamieszaj i zagotuj chwilę, aż sos zgęstnieje i lekko sklei wszystkie składniki.

Podawaj solo lub z ryżem, posypane sezamem.

Gotowe 🙂