Chleb z kalafiora

Istny obłęd 🙂 zaskoczy każdego! Szybki, łatwy, a do tego pychotka 🙂 Idealne rozwiązanie dla fanów śniadań białkowo – tłuszczowych. Trzyma formę, nie rozpada się, jest aromatyczny, a do tego idealnie nadaję się do fit kanapek. Jego zrobienie jest łatwiejsze niż wyjście do piekarni 🙂 Sam wypróbuj i podziel się z nami swoją opinią

Doskonałe źródło błonnika i białka, bogaty w Vitaminę C, zwiększający odporność, mający działanie przeciw zapalne – czy znasz chleb który posiada te wszystkie właściwości odżywcze?

SKŁADNIKI :
  • 1 kalafior około 350 g
  • szklanka nerkowców – około 120g mąki z nerkowca*
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka kurkumy

*Aby uzyskać mąkę z nerkowców wystarczy zblendować orzechy nerkowca na szybkich obrotach w Thermomix. Można również użyć Nutribulet lub dobrego blendera

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180° C i wyłóż foremkę papierem do pieczenia
Rozdrobnij kalafior na tak zwany ryż, możesz użyć do tego Thermomix lub blendera, miksując na wolnych obrotach.
W misce połącz ryz z kalafiora, mąkę z nerkowcówi jajka. Dodaj sól i kurkumę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż na brytfance z papierem cienką warstwę, wszystko wyrównaj i zapiekaj około 30 minut. Zaczekaj aż chleb wystygnie następnie pokrój na równe kromeczki.

THERMOMIX:

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C
2. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia
3. Wsypać nerkowce do Thermomix zmiksować 5s/obr.10
4. Przesypać mąkę z nerkowców do miseczki
5. Kalafiora rozdrobić na różyczki i włożyć do Thermomix zmiksować 30s/obr 5
6. Mąkę z nerkowców wsypać do Thermomiź, wbić jajka, dodać sól i kurkumę zmiksować 10s/obrt 5
7. Masę rozłożyć w foremce, wygładzić i zapiekać około 30 minut na temperaturze 180°

 

 

Chleb z kalafiora

Chleb z kalafiora

Chleb z kalafiora

Chleb z kalafiora


Zobacz diety na Thermomix: