Chleby i wypieki

Chleb z kalafiora

Istny obłęd! 🙂 Zaskoczy każdego! Szybki, łatwy, a do tego pychotka. 🙂 Idealne rozwiązanie dla fanów śniadań białkowo-tłuszczowych. Trzyma formę, nie rozpada się, jest aromatyczny, a do tego idealnie nadaję się do fit kanapek. Jego zrobienie jest łatwiejsze niż wyjście do piekarni. 🙂 Sam wypróbuj i podziel się z nami swoją opinią. My zrobiłyśmy z niego takiego wypasionego sandwicha. 🙂

Doskonałe źródło błonnika i białka, bogaty w witaminę C, zwiększający odporność, mający działanie przeciwzapalne – czy znasz chleb, który posiada te wszystkie właściwości odżywcze?

SKŁADNIKI:
  • Kalafior – 1 szt. (około 350 g)
  • Mąka z nerkowców (lub szklanka nerkowców do zmielenia na mąkę*) – 120 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – 1 łyżeczka

*Aby uzyskać mąkę z nerkowców, wystarczy zblendować orzechy nerkowca na najwyższych obrotach w blenderze lub w Thermomix.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Rozdrabniamy kalafiora na tak zwany ryż, miksując go w blenderze na wolnych obrotach.
  4. W misce łączymy ryż z kalafiora, mąkę z nerkowców i jajka. Dodajemy sól i kurkumę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Masę wykładamy na blachę jako cienką warstwę o grubści ok. 0,5 cm. Wszystko wyrównujemy i zapiekamy przez około 30 minut.
  6. Czekamy, aż chleb wystygnie, a następnie kroimy na równe kromeczki – inaczej chleb się rozpadnie.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Do Thermomixa wsypujemy nerkowce i miksujemy 5 s/obr. 10.
  4. Przesypujemy mąkę z nerkowców do miseczki.
  5. Kalafiora rozdrabniamy na różyczki i wkładamy do Thermomixa. Miksujemy 30 s/obr. 5.
  6. Mąkę z nerkowców wsypujemy do Thermomixa, wbijamy jajka, dodajemy sól i kurkumę. Miksujemy 10 s/obr. 5.
  7. Masę rozkładamy na blachę, wygładzamy i zapiekamy przez około 30 minut na temperaturze 180°C.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close