Chlebek borówkowy niczym domowe jagodzianki. To jeden z takich przepisów który wykonasz ponownie jak tylko zobaczysz okruszki ☺ U nas nawet nie dotrzymał jutra. Borówkowa bomba w postaci puszystego i miękkiego chlebka. Jego przygotowanie zajmuje niecałe 5 minut ☺, a reszta to już tylko pieczenie. Idealny na śniadanie, II śniadanie, deser i przekąskę, generalnie można go jeść cały dzień ☺ i ciągle czuć niedosyt. Trafia do naszego zeszytu z ulubionymi przepisami, ciekawe jesteśmy czy do waszego też trafi ? Czekamy na wsze opinię

Dlaczego warto jeść jagody i borówki?

✅właściwości przeciwbakteryjne
✅regulują poziom cholesterolu we krwi
✅najlepsze przeciwutleniacze
✅źródło witamin i minerałów
✅wspomagają leczenie wielu chorób
✅działają jak antybiotyk bez wyniszczania dobrej flory
✅odtruwają
✅regulują trawienie
✅niszczą pasożyty jelitowe
✅przeciwdziałają anemii
✅zapobiegają miażdżycy
✅poprawiaja wzrok

Korzystajcie póki trwa sezon zanim się skończą zapasy Polskich Lasów

SKŁADNIKI :
  • 120 g płatki owsiane bezglutenowe
  • 10 g siemię lniane
  • 2 szt. jaja kurze (100 g)
  • 1 szt. banan – (160 g)
  • 200 g borówki leśne
  • 30 g masło klarowan – Ghee lub olej kokosowy
  • 40 g ksylitol*
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 150 ml mleka roślinnego (kokosowe, orzechowe)
  • szczypta Sól Himalajska
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

*Warto dodać więcej ksylitolu, szczególnie jeśli macie słodki ząb 🙂 nasze słodkie kubki smakowe są już bardzo wytrawne 🙂

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, foremkę chlebową (24cmx11cm), wyłożyć papierem pergaminowym
  2. Płatki owsiane i siemię lnianę zmiksować w blenderze dla uzyskania mąki
  3. Następnie banana rozgnieść widelcem
  4. W dużej misce połączyć wszystkie składniki oprócz borówek i dokładnie wymieszać, można również użyć blendera
  5. Na koniec opłukać dobrze borówki i dodać do masy, całość delikatnie wymieszać
  6. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem pergaminowym
  7. Chlebek zapiekać około 35-45 minut a następnie sprawdzić za pomocą testu suchego patyczka
  8. Odstawić do ostygnięcia, aby chlebek można było pokroić inaczej się rozpada, jest napakowany borówkami ☺
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, foremkę chlebową (24cmx11cm), wyłożyć papierem pergaminowym
  2. Do naczynia miksującego dodać płatki owsiane i siemię lnianę zmiksować 6s/obrt.10
  3. Dodać banana pokrojonego na plasterki oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz borówek i zmiksować 10s/obrt. 2
  4. Na koniec opłukać dobrze borówki i dodać do naczynia miksującego, całość delikatnie wymieszać kopystką
  5. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem pergaminowym
  6. Chlebek zapiekać około 35-45 minut a następnie sprawdzić za pomocą testu suchego patyczka
  7. Odstawić do ostygnięcia, aby chlebek można było pokroić, inaczej się rozpada, jest napakowany borówkami ☺

 

Jeżeli brak Ci pomysłów na pożywne śniadania, nie potrafisz samodzielnie podjąć tego pierwszego kroku w stronę zdrowego odżywiania – NASZE DIETY CI TO UŁATWIĄ

FOOD HARMONY – SKLEP