Ciasteczka migdałowo-orzechowe

Masło orzechowe to składnik, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni!. Jego dodatek sprawia, że dania stają się pyszniejsze 🙂 Idealnie sprawdza się w ciasteczkach, jak również w innych deserach(chrupiące muffiny bez pieczenia), również w smoothie, a nawet w wersji wytrawnej do obiadu (Butter chicken z masłem orzechowym). Wybierając masło orzechowe w sklepie, zwróć uwagę na jego skład. Powinno zawierać 100 % orzeszków arachidowych lub innych orzechów, jeżeli wolisz. Najlepiej jeżeli nie zawiera soli i cukru. Masłą w swoim składzie bardzo często zawierają dużo innych „substancji”, cukrów, utwardzonych tłuszczów, które są szkodliwe dla naszego zdrowia, dlatego też wybierajmy te najlepsze 🙂 Można również przygotować masło orzechowe samemu, wystarczy tylko zmiksować orzeszki na gładka masę;)

SKŁADNIKI:
  • 80 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka miodu
  • 5 poszatkowanych daktyli
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do 180℃
Wszystkie składniki przełożyć do miski i mieszać aż się złączą i powstanie zwarta masa. Można również zmieszać w Thermomix 20-30s/ obr. wsteczne 4
Mąkę migdałową można zrobić miksując migdały na wysokich obrotach. Thermomix 10s/ obr.10
Na blachę piekarnika wyłożyć papier do pieczenia.
Z ciasta formować kulki, położyć na papier i spłaszczyć na okrągłe ciasteczko o średnicy około 3-4cm.
Piec 8-10 minut.

Smacznego:)

Sprawdź również przepis na pyszne śniadaniowe ciasteczka owsiano-cynamonowe.

Ciasteczka migdałowo-orzechowe

Ciasteczka migdałowo-orzechowe


Zobacz diety na Thermomix: