Ciasto jabłkowe na dzień babci i dziadka

Specjalnie na tą okazję przygotowałyśmy proste i zdrowe ciasto na bazie mąki gryczanej i jabłek 🙂 idealne dla naszej najukochańszej babci i dziadka. Dzieciaki też poradzą sobie z jego przygotowaniem z nasza małą pomocą 🙂 Jeżeli dziadkowie chorują na cukrzycę lub inne choroby układu krążenia, zamieńcie miód na ksylitol, ciasto będzie miało niższy indeks glikemiczny. A czego możemy my Życzyć im najbardziej, jak nie zdrowia 🙂

SKŁADNIKI (na foremkę śr. 18 cm):
  • 3 jabłka
  • 3 jajka
  • 130 g mąki gryczanej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 60 ml mleka roślinnego (my przetestowałyśmy na migdałowym i owsianym)*
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich lub pecan
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli

*mleka możesz zrobić samodzielnie. Zobacz nasze przepisy na: domowe mleko owsiane i waniliowe mleko migdałowe

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180℃
  2. Foremkę natłuścić delikatnie olejem kokosowym lub masłem klarowanym i oprószyć mąką gryczaną
  3. Do miski przełożyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i wymieszać
    Dodać jajka, mleko roślinne, rozpuszczony olej kokosowy i miód. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub użyć miksera/blendera, tak aby składniki się złączyły
  4. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do masy
  5. Rodzynki dodać również do masy i wszystko wymieszać łyżką
  6. Ciasto przelać do foremki, posypać poszatkowanymi orzechami. Można oprószyć dodatkowo cynamonem
  7. Piec w piekarniku około 50 min.
    Smacznego 🙂

Na bazie mąki gryczanej świetnie wychodzi tez ciasto marchewkowe

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180℃
  2. Foremkę natłuścić delikatnie olejem kokosowym lub masłem klarowanym i oprószyć mąką gryczaną
  3. Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, jajka, mleko roślinne, olej kokosowy i miód. Miksować 1 min/ obr 5
  4. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do masy
  5. Rodzynki dodać również do masy i wszystko wymieszać kopystką
  6. Ciasto przelać do foremki, posypać poszatkowanymi orzechami. Można oprószyć dodatkowo cynamonem

Piec w piekarniku około 50 min.
Smacznego 🙂

Ciasto jabłkowe na dzień babci i dziadka

Ciasto jabłkowe na dzień babci i dziadka


Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony