Ciasto marchewkowe

Chyba najwięcej czasu w tym przepisie zajmuje starcie marchewki, bo reszta jest naprawdę błyskawiczna i zajmuje tyle czasu co rozgrzanie piekarnika 🙂 Wspaniałe połączenie odżywczych składników, a do tego zdrowa kasza gryczana, która w tym przepisie jest niewyczuwalna. Idealny pomysł na zdrowy deser dla wszystkich członków rodziny, bo przecież kto nie lubi marchewki 🙂

We love carrot cake

SKŁADNIKI:
  • 250 g startej na grubych oczkach marchewki
  • 100 g mąki gryczanej
  • 70 g ksylitolu
  • 60 g oleju kokosowego
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto polewamy śmietanką kokosową(Przepis: Śmietanka kokosowa)

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem pergaminowym.
Do blendera wrzucamy jajka, ksylitol i olej kokosowy, wszystko mieszamy na wolnych obrotach.

Następnie dodajemy mąkę gryczana, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól i znowu wszystko blendujemy na wolnych obrotach.
Na koniec dosypujemy, pokruszonych orzechów włoskich i wiórki kokosowe, startą marchewkę i wszystko razem mieszamy.
Przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut do tzw. Testu „suchego patyczka”

Gotowe ciasto ostudzamy i polewamy śmietanka kokosowa lub podajemy z owsiane mleko domowej roboty.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe