Światowa, wykwintna przekąska często podawana jako pokazowy plater wśród sławnych i bogatych. A przecież jest tak prosta w przygotowaniu, kolorowa , smakowita i do tego zdrowa.

SKŁADNIKI:
  • Twoje ulubione surowe warzywa

SKŁADNIKI NA DIP:

  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki orzechów makadamia
  • ½ szklanki nutritional yeast – płatki drożdże nieaktywne*
  • szklanka wody
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:

Twoje ulubione warzywa kroimy na małe słupki o podobnym kształcie i długości. Jeśli spodziewasz się gości dobrze jest je pokroić wcześniej i włożyć do zimnej wody. Zaraz przed podaniem osuszyć. Możesz tutaj puścić wodzę fantazji, warzyw jest bez liku. Dobrze jest sięgać po te sezonowe. My uwielbiamy: marchewkę, seler naciowy, kalarepę, rzepę, cykorię i pomidorki koktajlowe.
Do przygotowania sosu będzie potrzebny blender. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos i gotowe.

Rozłóż warzywa na półmisku a do tego dodaj dip podany w miseczce. Smacznego

* płatki drożdżowe nieaktywne – Jest to nasze największe odkrycie w kuchni, które niesamowicie wzbogacają smak wielu naszych dań. Nadają posmak zbliżony do sera, w zależności od tego do czego je dodamy.

W Polsce nie jest to produkt łatwo dostępny, ale można je kupić w sklepach ekologicznych lub zamówić przez Internet.