Cynamonowa Babka Piaskowa zupełnie nas zaskoczyła, nie tylko swoim smakiem i puszystością ale również łatwością jej wykonania. Nawet jeśli nie masz dużych umiejętności do wypieków ta babka na pewno zawsze wyjdzie Kto by pomyślał, że można zrobić takie pyszności z migdałów Babka piaskowa idealnie nadaję się do koszyczka, jest miękka w środku, a co najfajniejsze podczas jej pieczenia zapach cynamonu unosi się w całym domu nie zdziwcie się jak sąsiedzi też go poczują i wpadną z niespodziewaną wizytą

SKŁADNIKI:

  • 400 g migdałów
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka roślinnego (hemp, migdałowe, kokosowe)
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 20 g rodzynek
  • masło Ghee lub olej kokosowy do posmarowania foremki
  • dowolna mąka do oprószenia foremki

POSYPKA:

  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)

* mała foremka do babki piaskowej o średnicy – 17cm, głębokości – 10 cm, można kupić w sklepie Auchan za 17zł

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
  2. Migdały przekładamy do blendera i mielimy na mąkę
  3. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników oprócz rodzynek i dokładnie mieszamy, aż wszystko dokładnie się złączy w gęste ciasto.
  4. Dodajemy rodzynki i ponownie energicznie mieszamy
  5. Foremkę do babki smarujemy olejem kokosowym lub masłem ghee i oprószamy mąką. My użyłyśmy mąki z amarantusa lecz prawie każda się tutaj nada (gryczana, jaglana, kokosowa, owsiana)
  6. Przelewamy masę. Pieczemy 30-40 minut do testu patyczka

Gotowe

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
  2. Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Mielimy 10s/ obr. 10
  3. Dodajemy resztę składników oprócz rodzynek, mieszamy 30s/ obr. 5
  4. Dodajemy rodzynki i mieszamy kopystką
  5. Foremkę do babki smarujemy olejem kokosowym lub masłem Ghee i oprószamy mąką
  6. Przelewamy masę. Pieczemy 30-40 minut do testu patyczka

 

Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony