Brak pomysłu na zupę? Weekendy kojarzą się głównie z rosołem, krupnikiem i pomidorówką? 🙂 Troche to zadziwiające, bo zupy można zrobić praktycznie z wszystkiego, zwłaszcza kremy. Są zdrowe, odżywcze i bardzo szybkie w przygotowaniu. Krem z białych warzyw jest jednym z pomysłów. Z przepisem można kombinować, ważne aby dodawać wszystko co białe, co masz w lodówce, a najlepsze jest to, że niezależnie od kombinacj, krem zawsze będzie smakował 🙂 Poniżej nasza ulubiona wersja. Delikatna, rozpływająca się w ustach i uwielbiana przez dzieciaki.

SKŁADNIKI:
  • 1 cukinia
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 2-3 cebule
  • 1 ziemniak
  • łyżka masła klarowanego
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Poszatkuj cebule i podsmaż w garnku na maśle klarowanym. Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa. Im drobniej pokroisz, tym szybciej będą gotowe i miękkie. Zalej wodą do poziomu warzyw. Gotuj przez około 20 minut. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Możesz dodać jeszcze łyżeczkę masła klarowanego, doda jeszcze lepszego smaku. Zblenduj wszystko na gładki krem. Jeżlei wyjdzie za gęsty dolej trochę wody. Gotowe.

Smacznego.