Śniadania

Domowa granola bezglutenowa

Tego nie może zabraknąć w Waszej kuchni! Granola to świetny dodatek do wszystkich śniadań przygotowanych na mleku roślinnym np. owsianki czy smoothie bow. Dodajesz do tego trochę ulubionych owoców i pyszny posiłek masz w ciągu kilku minut. 🙂

To również świetny ratunek, kiedy nie masz nic w lodówce poza mlekiem. 🙂

Samą granole przygotowuje się równie szybko. Jest pyszna i niesamowicie zdrowa, a to za sprawą witamin, minerałów, błonnika i dobrych tłuszczy znajdujących się w wybranych orzechach i składnikach. Dają one mnóstwo energii, której często brakuje nam z rana!

SKŁADNIKI:
  • Mieszanka orzechów (laskowe, nerkowce, ziemne, migdały) – 300 g
  • Słonecznik – 1 łyżka­
  • Pestki dyni – 1 łyżka
  • Siemię lniane – 1 łyżka
  • Sezam – 1 łyżka­­
  • Płatki owsiane bezglutenowe – 100 g
  • Płatki jaglane – 50 g
  • Cynamon – 1-2 łyżeczki
  • Miód – 4 łyżki
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Żurawina suszona – 2 garście
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150°C.
  2. Wszystkie składniki, z wyjątkiem żurawiny, mieszamy w misce.
  3. Dodajemy miód, olej kokosowy i ponownie mieszamy, aż wszystko równomiernie się poskleja.
  4. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, mieszając granolę co jakiś czas. Sprawdzaj, aby się nie przypaliła za bardzo z jednej strony.
  6. Na koniec, po wyjęcu granoli z piekarnika, dodajemy żurawinę. Mieszamy.
  7. Kiedy granola wystygnie, przekładamy do słoika i przechowujemy w suchym miejscu.

Składniki granoli możemy mieszać wedle własnych ulubionych smaków. Można dodać również suszone morele, jagody goji, pokruszoną czekoladę, wanilię. Co kto lubi! 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close