Domowe pesto z bazylii i orzeszków pinii

Pyszne domowe pesto z bazylii i orzeszków pinii jest wspaniałym i szybkim pomysłem na przekąskę lub pełnowartościowy obiad. Jest proste i bardzo łatwe w przygotowaniu, które zajmuje zaledwie kilka minut.

Dlaczego warto jeść pesto?

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni, wspomaga pracę układu trawiennego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Można ją stosować przy niestrawności, dodatkowo zapobiega wymiotom i nudnością. Działa nie tylko na układ trawienny ale i również nerwowy. Poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość, a dodatkowo łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.

Orzeszki pinii wspomagają odchudzanie, dają nam uczucie sytości i obniżają apetyt. Są wspaniałym źródłem witamin i minerałów dostarczają nam również sporą porcje błonnika pokarmowego.

Domowe jest zawsze najlepsze i najzdrowsze

SKŁADNIKI:
  • ½ szklanki orzeszków pinii
  • 1 duży pęczek bazylii
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłocznia
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
PRZYGOTOWANIE:

Sposób I – kuchnia nowoczesna – przygotowanie w blenderze:
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. My używamy Nutriubuleta do przyrządzenia naszego pesto.

Sposób II – kuchnia tradycyjny – przygotowanie w moździerzu:
Obieramy czosnek i umieszczamy go w moździerzu ze szczyptą soli, po czym energicznie ucieramy.
Następnie siekamy liście bazylii i dodajemy do moździerza, ponownie ucieramy.
Kolejnym etapem jest dodanie orzeszków pinii i płatków nieaktywnych i ponowne energiczne ucieranie, aż otrzymamy bardzo drobne kawałki.
Dalej ucierając dolewamy oliwę krok po kroku, wszystko razem energicznie mieszając.

Tak przyrządzone pesto nadaje się idealnie do sałatek,pizzy, makaronów lub na kanapkę do chleba czy do zupy. Bardzo popularne są ostatnio raw makarony np. z cukinii, polecamy: raw makaron z cukinii z domowym pesto, ale idealnie nadaje się też do: sałatka caprese z domowym pesto, czy też do: faszerowana cukinia z komosą ryżową.

Smacznego 🙂

Domowe pesto z bazylii i orzeszków pinii