Dżem truskawkowy z agarem

Dżem truskawkowy to smak dzieciństwa, lato ma zapach i smak truskawek 🙂 tak więc na naszym blogu dżem truskawkowy musi być 🙂 wystarczy 30 minut i jest gotowy. Domowy i bez cukru. Słodyczy nadaje ksylitol – cukier brzozowy – o świetnych właściwościach bakteriobójczych. Dżem zagęszczony jest agarem, który zawiera żelazo, krzem i fosfor. Dodatkowo wspiera trawienie i jest świetną alternatywą dla zwierzęcej żelatyny. Truskawki to również skarbnica witamin i minerałów, korzystnie wpływających na nasz organizm.

Sezon na truskawki nie jest długi, także cieszmy się nimi póki są 🙂

SKŁADNIKI (2 SŁOICZKI):
  • 1 kg truskawek
  • pół szklanki ksylitolu
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki agaru
PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myjemy i obieramy zielone końcówki. Jeżeli chcesz pozbyć się pestycydów z truskawek, zamocz je na kilka minut i energicznie pomieszaj w wodzie z sodą oczyszczoną, następnie przepłakuj pod bieżącą wodą.

Truskawki kroimy na kawałki i przekładamy na patelnię, dusimy przez około 20 minut, często mieszając. Na początku truskawki mogą puścić dużo wody, więc nie trzeba mieszać często, ale po czasie zaczynają gęstnieć i należy uważać, aby ich nie przypalić.

Następnie dodajemy sok z cytryny i ksylitol, mieszamy i dusimy następne 5 minut cały czas mieszając. Dżem nam wtedy zgęstnieje.
Na koniec ściągamy z ognia i dodajemy agar, mieszamy, przekładamy do słoiczków i czekamy, aż wystygnie.

Smacznego:)

Lubisz zdrowe smarowidła? 🙂 spróbuj koniecznie naszej słodkiej sezamowej pasty Sezamowa słodycz

 

Dżem truskawkowy z agarem

Dżem truskawkowy z agarem

Dżem truskawkowy z agarem

Dżem truskawkowy z agarem