Falafel

Jedliście już falafel? Jeżeli nie, koniecznie spróbujcie. Są to proste do wykonania i szybkie kotleciki-kuleczki z cieciorki i dużej ilości przypraw. Bardzo popularne w restauracjach wegańskich, bezglutenowe, idealne jako przekąska lub w towarzystwie sałatki na obiad. Aby wyszły pyszne i chrupiące najważniejsze jest to, aby wykonać je z namoczonej przez noc cieciorki, puszka nie wchodzi tu w grę 🙂

Ciecierzyca – bomba białka i afrodyzjak w jednym 🙂

SKŁADNIKI (40 sztuk):
  • 400 g namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Namoczoną cieciorkę, cebule, czosnek, sól i sodę* przekładamy do blendera i mielimy, tak aby powstała masa nie byłą zbyt gładka lub nie miała za dużych kawałków ciecierzycy – coś pomiędzy 🙂
Następnie dodajemy poszatkowaną drobno natkę pietruszki, wszystkie przyprawy i mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i smażymy na oleju obracając tak aby każdy falafel był przysmażony z każdej strony.
Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar oleju.

Falafele najlepiej smakują z dipem miętowo-limonkowym lub po prostu z majonezem zmieszanym z czosnkiem.

*soda oczyszczona przyspiesza proces smażenia strączków i dzięki niej falafele będą jeszcze bardziej delikatne.

Falafel

Falafel