Faszerowana cukinia z komosą ryżową i pietruszkowym pesto

Aromatyczna faszerowana cukinia ze naładowanym czosnkiem pesto z pietruszki i orzeszków ziemnych to świetne połączenie 🙂 Smakuje na ciepło jak i na zimno. Idealne na lunch do pracy, przekąskę na przyjęcie lub kolację. Zdrowe połączenie warzyw z porcją białka 🙂 idealne do diety Paleo.

Sezon na cukinię rozpoczęty

SKŁADNIKI:
  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • 2 duże cukinie
  • 1 mały por
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • sól
  • płatki chilli
  • pieprz

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • ½ szklanki orzeszków ziemnych
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłocznia
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C
  2. Cukinie dokładnie myjemy, przekrajamy w pół po długości, następnie łyżeczką wydrążamy środek.
  3. Cukinie rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut, aż zmięknie.
  4. Pora kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy kilka minut na patelni  na maśle klarowanym z odrobiną soli i płatkami chili.
  5. Pomidory suszone kroimy w kosteczkę, dodajemy do pora, wsypujemy komosę ryżową i zalewamy wszystko ½ szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut lub do momentu kiedy odparuje cała woda. Na sam koniec dodajemy świeży czosnek przeciśnięty prze praskę.
  6. Wszystko razem dokładnie mieszamy i w ten sposób otrzymujemy farsz do naszej cukinii.
  7. Podpieczoną cukinie faszerujemy i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 ° C.
  8. W między czasie możemy przygotować pesto, zajmie to zaledwie kilka minut 🙂 Nie zawsze mamy w domu bazylie, ale przecież natka pietruszki nadaje się wyśmienicie 🙂 i świetnie się łączy z orzeszkami ziemnymi 🙂
    SMACZNEGO !!!

Faszerowana cukinia z komosą ryżową i pietruszkowym pesto

Jeżeli podobają ci się nasze przepisy, zapraszamy do świata naszych diet

SKLEP FOOD HAROMNY