Pieczarki można faszerować na różne sposoby, a naszym ulubionym jest farsz z komosy ryżowej, który jeszcze dostarczy nam porcje białka i nasyci. Super na przekąskę ciepłą czy zimną. Idealne na przyjęcie lub do pracy na lunch.

SKŁADNIKI:
  • 12 dużych pieczarek
  • oliwa

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 4 pieczarki
  • pęczek młodego szpinaku
  • 150 g komosy ryżowej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • masło klarowane do podduszenia farszu
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj komosę ryżową i odstaw na bok.
Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Odcinamy ogonki przy samym kapeluszu.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy 4 poszatkowane pieczarki i szpinak. Zamieszaj.
Dodajemy soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz przeciśnięty przez praske czosnek. Jak wszystko jest już podduszone dodajemy komosy ryżowej i płatków drożdżowych następnie podduszamy przez kolejne kilka minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Wykładamy blachę papierem pergaminowym. Układamy pieczarki kapeluszem do dołu, skrapiamy oliwą i posypujemy odrobinką soli. Następnie faszerujemy i zapiekamy przez około 20 – 30 minut.

Komosa ryżowa smakuje również pysznie na zimno w sałatkach Quinoa Tabouli