Pyszne szybkie śniadanko, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy tylko mieć blender, orzechy i suszone owoce. Moją ukochaną granolę robię z połączenia orzechów: włoskich, laskowych, makadamia oraz z dodatkiem daktyli i jagód goji. Ale jest tu pole do popisu i możesz użyć swoich ulubionych suszonych owoców i orzechów. Ja często zamieniam daktyle na śliwki albo morele. Pamiętaj tylko żeby nie przesadzić z orzechami włoskimi, gdyż dają one często gorzki posmak. Warto zrobić na raz więcej granoli i zamknąć w szczelnym słoiku, będzie czekać na kolejny raz.

To śniadanie znika z talerza w sekundę 🙂

SKŁADNIKI :
  • 150 g orzechów (mix: włoskie, makadamia, laskowe)
  • 70 g daktyli suszonych niesiarkowanych
  • 35g jagód goji
  • 80g wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE:

Orzechy, jagody goji i daktyle zmiksować na niskich obrotach, aby kawałeczki były wyczuwalne, a nie powstała papka. Dodać wiórki kokosowe i ponownie zblendować na niskich obrotach przez kilka sekund.
Jeśli zdarzy ci się za bardzo zblendować, nic się nie przejmuj, dodaj 2 łyżki oleju kokosowego zmiksuj jeszcze raz i ulep kulki. Obtocz w kokosie lub sezamie i masz również pyszne śniadanie. W naszej kuchni się nigdy nie załamujemy i kombinujemy dalej, nic się nie zmarnuje 🙂

Granola najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i szklanką: waniliowe mleko migdałowe ♥♥♥