Grochówka na dwa sposoby

Wege czy z boczkiem? Którą wolicie 🙂
Obie wychodzą pyszne. W wersji wegetariańskiej wystarczy po prostu pominąć boczek.

Groch to bardzo zdrowe źródło błonnika, wspierającego pracę naszych jelit. Jest także bombą wartości odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E, C i K, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. Ma niski indeks glikemiczny. Wspiera walkę z nowotworami oraz działa zapobiega ich wystąpieniu.

Groch to roślina zasadotwórcza – odkwasza nasz organizm!

SKŁADNIKI:
  • 200 g suchego grochu
  • włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałeczek kapusty włoskiej, kawałek selera)
  • 2-3 cebule
  • 100 g boczku (opcjonalnie)
  • 0,5 kg ziemniaków (4-5 sztuk)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE

Groch namaczamy najlepiej na noc lub minimum 2-3 godziny.

Do dużego garnka przekładamy obraną włoszczyznę i groch. Zalewamy 3-4 litrami wody. My wolimy rzadszą i delikatniejszą wersję, dlatego wody dajemy 4 litry. Gotujemy 2 godziny na małym ogniu pod przykrywką.

W międzyczasie szatkujemy cebulkę, boczek kroimy w kosteczkę.
Boczek przekładamy na patelnię i podsmażamy, aby tłuszcz się wytopił. Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i wszystko razem podsmażamy, aż cebulka będzie złocista i miękka. Jeżeli będzie za mało tłuszczu z boczku, dodaj trochę masła klarowanego.
Odstawiamy na bok.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ok 1cm.

Na około 20 minut przed zakończeniem dodajemy ziemniaki, cebulkę z boczkiem, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Smacznego 🙂

Grochówka na dwa sposoby


Zobacz diety na Thermomix: