Gulasz z batatów i cieciorki

Pyszne, aromatyczne i odżywcze danie jednogarnkowe. Idealne na obiad, lunch i na wynos do pracy. Bataty zapewnią nam sytość i zaspokoją zachcianki na słodkie. Cieciorka to wspaniałe źródło białka o bardzo dużej wartości odżywczej. Wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu we krwi. W połączeniu z warzywami danie stanowi pełnowartościowy posiłek.

SKŁADNIKI:
  • 1 duży batat
  • 120 g ugotowanej cieciorki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 2-3 pomidory
  • czerwona papryka
  • pół szklanki oliwek
  • 2 garście młodego szpinaku
  • łyżka miodu
  • 1,5 l bulionu lub wody
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • chili
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

W garnku podsmażamy na maśle klarowanym poszatkowaną cebule, czosnek i imbir.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki , kroimy i dodajemy do garnka. Dusimy aż wszystko zmięknie.
Zalewamy bulionem lub ewentualnie wodą. Z bulionem wychodzi znacznie lepsze.
Dodajemy chili, sól , kmin rzymski i miód do smaku.
Dodajemy bataty i gotujemy aż będą gotowe.
Na koniec dodajemy paprykę, oliwki, szpinak i ugotowaną cieciorkę.
Dusimy kilka minut.
Gotowe.

Gulasz z batatów i cieciorki

Gulasz z batatów i cieciorki