Gulasz z batatów i cieciorki

To pyszne, aromatyczne i odżywcze danie jednogarnkowe. Idealne na obiad, lunch i na wynos do pracy. Bataty zapewnią nam sytość i zaspokoją zachcianki na słodkie. Cieciorka to wspaniałe źródło białka o bardzo dużej wartości odżywczej. Wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu we krwi. W połączeniu z warzywami danie stanowi pełnowartościowy posiłek.

SKŁADNIKI:
  • Bataty – 1 duża szt.
  • Ugotowana cieciorka – 120 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Starty imbir – 1 łyżka
  • Pomidory – 2-3 szt.
  • Czerwona papryka – 1 szt.
  • Oliwki – 1/2 szklanki
  • Młody szpinak – 2 garście
  • Miód – 1 łyżka
  • Bulion lub woda – 1,5 l
  • Kmin rzymski – 1 płaska łyżeczka
  • Chili – szczypta
  • Sól – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. W garnku podsmażamy na maśle klarowanym poszatkowaną cebulę, czosnek i imbir.
  2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do garnka. Dusimy aż wszystko zmięknie.
  3. Zalewamy bulionem lub ewentualnie wodą. Z bulionem wychodzi znacznie lepsze.
  4. Dodajemy chili, sól, kmin rzymski i miód do smaku.
  5. Dodajemy bataty i gotujemy, aż będą gotowe.
  6. Na koniec dodajemy paprykę, oliwki, szpinak i ugotowaną cieciorkę.
    Dusimy kilka minut.
    Gotowe. 🙂

Gulasz z batatów i cieciorki

Gulasz z batatów i cieciorki