Indyjski Chai

Idealna na chłodne dni, dzięki intensywnemu korzennemu składowi ma rozgrzewające właściwości, ale to nie wszystko 🙂 Dodaje energii, poprawia nastrój i wzmacnia odporność. Indyjski chai wspiera układ krwionośny, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, a dodatkowo poprawi pracę żołądka i wątroby. Nie bez przyczyny w Indiach dzień zaczynają od kubka Masala Chai 🙂 Wypróbuj sam.

Pij kubek Masala Chai gdy tylko łapie cię przeziębienie 🙂

SKŁADNIKI (porcja na 2 kubeczki):
  • 300 ml wody
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty Assam
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 3 goździki
  • gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki z wyjątkiem herbaty Asssam i miodu, umieścić w małym garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia dodajemy herbaty i zaparzamy przez około 3 minuty. Herbatę przelewamy przez sitko, a następnie dodajemy miodu jak napój troszkę przestygnie.
*Herbatę można dodatkowo wzmocnić łyżeczką masła klarowanego Ghee i zblendować dla uzyskania puszystej pianki 🙂

Indyjski Chai

Indyjski Chai

Indyjski Chai