Indyjski Chai

Idealny na chłodne dni, dzięki intensywnemu korzennemu składowi ma rozgrzewające właściwości, ale to nie wszystko. 🙂 Dodaje energii, poprawia nastrój i wzmacnia odporność. Indyjski chai wspiera układ krwionośny, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, a dodatkowo poprawi pracę żołądka i wątroby. Nie bez przyczyny w Indiach dzień zaczynają od kubka Masala Chai. 🙂 Wypróbuj sami.

Pij kubek Masala Chai, gdy tylko łapie cię przeziębienie! 🙂

SKŁADNIKI (porcja na 2 kubeczki):
  • Woda – 300 ml
  • Mleka migdałowe – 200 ml
  • Czarna herbata Assam – 2 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
  • Kardamon – 1/2 łyżeczki
  • Imbir – 1/2 łyżeczki
  • Goździki – 3 szt.
  • Anyż – 1 gwiazdka
  • Miód – 2 łyżeczki
  • Masło klarowane Ghee (opcjonalnie)* – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem herbaty Asssam i miodu, umieszczamy w małym garnuszku i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  3. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy herbatę i zaparzamy przez około 3 minuty. Herbatę przelewamy przez sitko, a następnie dodajemy miodu jak napój troszkę przestygnie.
    *Herbatę można dodatkowo wzmocnić łyżeczką masła klarowanego Ghee i zblendować dla uzyskania puszystej pianki. 🙂

Indyjski Chai

Indyjski Chai

Indyjski Chai