Jabłka i borówki pod gryczaną kruszonką

Jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów, który jest z nami od lat. Właśnie sobie o nim przypomniałyśmy, no więc jest. Pieczone jabłka robią się jeszcze słodsze, a kruszonka podkreśla ich smak. Do przepisu można dodać borówki lub inne owoce, które lubisz. Na przykład maliny. Same jabłka bez dodatków też smakują pysznie. Taki deser możesz przygotować pod własne smaki 🙂 Jest to również idealny deser dla osób chorych na cukrzycę, wszystkie składniki mają niski indeks glikemiczny!

Jabłka w roli głównej

SKŁADNIKI:
  • 2 jabłka
  • pół szklanki borówek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 30 g mąki gryczanej*
  • 20 g ksylitolu
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 170℃.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wykładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach mniej więcej 24/15cm. Posypujemy borówkami. My użyłyśmy amerykańskich w tym przepisie. Doprawiamy cynamonem.

W do miseczki przekładamy olej kokosowy. Ważne żeby NIE był płynny. Dosypujemy ksylitol i mąkę gryczaną. Wszystko zagniatamy palcami tag żeby składniki się złączyły i powstały grudki z masy. Taką kruszonką posypujemy jabłka i borówki.

Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut z termoobiegiem. Po wyciągnięciu poczekać aż przestygnie. Takie jabłka są pyszne na ciepło i na zimno.

*mąkę gryczaną można zamienić na mąkę orkiszową

Smacznego

Jabłka i borówki pod gryczaną kruszonką

Jabłka i borówki pod gryczaną kruszonką