Pyszny napój o konsystencji kisielu, który w sam raz wypełni twój brzuszek. Nasz ulubiony jest z jabłuszkiem i cynamonem, ale tak naprawdę z kuzu możesz połączyć każdy owoc.

Kuzu (polska nazwa – opornik lub ołownik łatkowaty) – Surowiec leczniczy wykorzystywany w medycynie naturalnej od czasów starożytnych, bogate źródło skrobi, w której znajdziemy m.in. fosfor, żelazo i wapń. Jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków pomocnych w leczeniu uzależnienia od alkoholu i nikotyny, a dodatkowo wykazuje szerokie lecznicze działanie. Popularna roślina w krajach azjatyckich, można go spotkać w Ameryce Północnej i Środkowej, a także na obszarach Kaukazu. A w Polsce można go kupić w sklepach ekologicznych lub zamówić przez Internet.

SKŁADNIKI (1 kubeczek)
  • 2-3 łyżeczek kuzu na jedną filiżankę
  • 1 jabłko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub miód
PRZYGOTOWANIE:

Kuzu wymieszaj z zimną wodą i zagotuj uzyskasz rzadki kisiel. Następnie dodaj jedno obrane jabłuszko, cynamon i ksylitol, zblenduj razem z kisielem z kuzu.