Jajka faszerowane łososiem i awokado

Nie ma Wielkanocy bez jajek. U nas na stole goszczą w wersji z awokado i łososiem. Jest to proste i pyszne połączenie, tak żeby ze świąt się cieszyć, a nie spędzić za dużo czasu w kuchni. 🙂
Sos majonezowy z kurkumą dodatkowo wzbogaci smak. Takie jajka można też śmiało jeść cały rok!

SKŁADNIKI:
  • Jajka – 5 szt.
  • Awokado – 1 szt.
  • Łosoś wędzony – 70 g
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili – szczypta
SOS:
  • Żółtka z ugotowanych jajek
  • Majonez – 2 łyżki
  • Kurkuma – 1 płaska łyżeczka
  • Woda – 2-3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną przekrawamy je na połówki i wyjmujemy żółtka.
  2. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i ugniatamy widelcem w miseczce. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Łososia wędzonego kroimy na drobne kawałki i dodajemy do awokado. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
  4. Białka jajek faszerujemy pastą z łososia i awokado.
  5. Bierzemy się za sos. Żółtka przekładamy do blendera, dodajemy majonez, wodę i kurkumę. Miksujemy na gładko.

Smacznego!

Jajka faszerowane łososiem i awokado

Jajka faszerowane łososiem i awokado