Jajka faszerowane łososiem i awokado

Nie ma Wielkanocy bez jajek. U nas na stole goszczą w wersji z awokado i łososiem. Jest to proste i pyszne połączenie, tak żeby ze świąt się cieszyć, a nie spędzić za dużo czasu w kuchni 🙂
Sos majonezowy z kurkumą dodatkowo wzbogaci smak. Takie jajka można też śmiało jeść cały rok!

SKŁADNIKI:
  • 5 jajek
  • awokado
  • 70 g łososia wędzonego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili

Sos:

  • żółtka z ugotowanych jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 2-3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną przekrajmy na połówki, wyjmujemy żółtka.

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i ugniatamy widelcem w miseczce.
Skrapiamy sokiem z cytryny.
Łososia wędzonego kroimy na drobne kawałki i dodajemy do awokado. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.

Bierzemy się za sos. Pozostałe żółtka przekładamy do blendera, dodajemy majonez, wodę i kurkumę. Miksujemy na gładko.

Smacznego!

Jajka faszerowane łososiem i awokado

Jajka faszerowane łososiem i awokado