Porady

Jak w naturalny sposób oczyszczać warzywa i owoce z bakterii i pestycydów?

Environmental Working Group (EWG) co roku zajmuje się badaniem zawartości pestycydów w ogólnie dostępnych warzywach i owocach. Niestety stosowanie pestycydów jest powszechnym zjawiskiem wśród rolników i ciężko w dzisiejszych czasach znaleźć produkty, które są od nich wolne. Mimo iż pestycydy są bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami, mają niestety bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, a co więcej w dużych dawkach są toksyczne. Dlatego właśnie powinniśmy ich unikać w trosce o nasze zdrowie.

Czym różni się działanie pestycydów na człowieku w porównaniu do robaka?
Człowiek jest większy i więcej musi ich dostarczyć, aby zadziałały.

Organizacja EWG opracowała listy produktów, które zawierają najmniej jak i najwięcej pestycydów.

Czy słyszeliście kiedyś o tak zwanej czystej piętnastce i parszywej dwunastce?

Czysta piętnastka to warzywa i owoce, które praktycznie nie wchłaniają pestycydów więc niekoniecznie musimy wybierać tylko te ekologiczne.

  1. Kukurydza bez GMO
  2. Awokado
  3. Ananas
  4. Kapusta
  5. Cebula
  6. Groszek cukrowy
  7. Papaja
  8. Szparagi
  9. Mango
  10. Bakłażan
  11. Melon biały
  12. Kiwi
  13. Melon żółty
  14. Kalafior
  15. Grejpfrut

 

 

 


Parszywa dwunastka to lista owoców i warzyw, które przesiąknięte są pestycydami i gromadzą w sobie największą ilość toksycznych związków. Warto jest kupować te produkty ze sprawdzonego źródła jak np. w sklepach ekologicznych lub od zaprzyjaźnionego lokalnego rolnika lub prowadzić własny ogródek z ich uprawami.

  1. Truskawki
  2. Szpinak
  3. Nektarynki
  4. Jabłka
  5. Brzoskwinie
  6. Gruszki
  7. Czereśnie
  8. Winogrona
  9. Seler Naciowy
  10. Pomidory
  11. Czerwona Papryka
  12. Ziemniaki

 

 

 

Jak więc radzić sobie z tym problemem?

Niektóre naturalne środki czyszczące mogą zmniejszyć ilość pestycydów i zanieczyszczeń na warzywach i owocach. Niestety sama woda nie wystarcza, dlatego zaleca się uprzednie oczyszczanie warzyw. W szczególności tych z parszywej dwunastki, choć pozostałych przypadkach też to nie zaszkodzi.

Aż do 43% wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalne poziomy pestycydów.

 

Poniżej przedstawiamy dwa najszybsze i najtańsze sposoby na czyszczenie warzyw i owoców:

  1.  Płukanie w odczynie kwaśnym i alkalicznym

    Krok 1: Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu jabłkowego. Warzywa i owoce zostawiamy w wodzie przez około 2-3 minuty. W ten sposób usuwamy szkodliwe bakterie. Następnie wykonujemy krok 2.
    Krok 2: Na jeden litr wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej i zostawiamy warzywa i owoce na kolejne 2-3 minuty. W ten sposób pozbywamy się pestycydów.

  2. Płukanie w wodzie z sodą oczyszczoną i wyciągiem z pestek grejpfruta

    Na jeden litr wody dodajemy 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawiamy warzywa i owoce na około 5 minut.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close