Dania kuchni chińskiej najlepiej jest przygotowywać w woku, ale duża patelnia też daje radę. Ważna jest powierzchnia smażenia do uzyskania jak najlepszych smaków.
Choć słodko-kwaśna kapusta po chińsku to danie wegetariańskie i zdrowe, to ma pazur i charyzmę. 😉 Bardzo ważne jest, aby dobrze skarmelizować cebulkę, która nadaje smaku całemu daniu.

NOWOŚĆ NA NASZEJ STRONIE, która ułatwi Wam organizacje i zaoszczędzi czas na zakupy! 🙂 Jak widzisz poniżej, z listy składników można bezpośrednio przejść do sklepu internetowego Ekochatka (przy wybranych składnikach). 🙂 Jest to nasz nowy partner, a zarazem ulubiony sklep ekologiczny w Krakowie – świetne produkty, wspaniała obsługa i dobre ceny.

Szybkie zakupy z dostawą do domu na terenie całej Polski! 🙂 Serdecznie polecamy!

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Kapusty biała – 250 g
  • Szalotka – 100 g
  • Cukinia – 100 g
  • Fasolka szparagowa zielona – 100 g
  • Pęczek kolendry
  • Limonka – 1 szt.
  • Sos sojowy tamari – 5 łyżek
  • Miód lub syrop klonowy – 1 łyżeczka
  • Masło klarowane  – 1 łyżeczka
  • Sezam – 1 łyżeczka
  • Płatki chili
PRZYGOTOWANIE:
  1. Szalotki szatkujemy i szklimy na maśle klarowanym na patelni.
  2. Dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy, a następnie dodajemy sos tamarin.
  3. Dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę szparagową oraz cukinię. Dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości.
  4. Na koniec doprawiamy poszatkowaną kolendrą lub cebulką dymką jeśli nie lubicie kolendry.
  5. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy sezamem.
  6. Jeśli lubisz ostre potrawy, to dodaj chili.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Szalotki szatkujemy 3 s/obr.5.
  2. Na patelni na maśle klarowanym szklimy szalotkę.
  3. Dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy, następnie dodajemy sos tamarin.
  4. Szatkujemy kapustę 3 s/obr. 5.
  5. Kroimy cukinię w kostkę.
  6. Do patelni dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę szparagową oraz cukinię. Całość dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości.
  7. Na koniec doprawiamy poszatkowaną kolendrą lub cebulką dymką jeśli nie lubicie kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy sezamem.
  8. Jeśli lubisz ostre potrawy, to dodaj chili.

Sprawdź również nasze inne azjatyckie inspiracje Azja Express – czyli nasze najlepsze przepisy kuchni azjatyckiej

Sprawdź poniżej nasz przykładowy jednodniowy jadłospis i jeżeli Ci się spodoba – do dzieła! 🙂 Zakup nasze diety i w końcu OBUDŹ SIĘ DO ŻYCIA! Nikt za Ciebie tego nie zrobi – my też nie, ale na pewno pomożemy i w razie potrzeby wesprzemy poradą! 🙂

KUP TERAZ

Zapraszamy również do dołączenia do naszej grupy na Facebooku – Diety na Thermomix W grupie moc! 🙂

Dieta wegetariańska – często pytacie co jeść, jak łączyć ze sobą białko, tłuszcze i węglowodany? Skąd czerpać najwięcej roślinnego białka? Przychodzimy z pomocą dla wszystkich wegetarian lub osób, które zastanawiają się nad taką dietą. Wychodzimy naprzeciw i udostępniamy dla Was przykładowy dzień naszej diety DIETY WEGETARIAŃSKIEJ NA THERMOMIX 2000 kcal 🙂