Kaszotto ze szparagami

Lubicie risotto? Co za pytanie! 🙂 Jak można go nie lubić? Aksamitne, kremowe z ulubionymi dodatkami. Proste, szybkie, a przede wszystkim pyszne.
A co powiecie na kaszotto? To zdrowa wersja risotto. 🙂 Danie to doszło do listy moich ulubionych lunch boxów. 🙂 Naprawdę warto spróbować!

SKŁADNIKI:
  • Niepalona kasza gryczana do ugotowania – 150 g
  • Szparagi – pęczek
  • Cebulka – 2 szt.
  • Szpinak – 1 paczka
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Chili – szczypta
  • Masło Ghee lub oliwa
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Możemy wcześniej ją namoczyć przez 2 godziny jeśli mamy czas.*
  2. Kaszę gotujemy al dente bez soli i odcedzamy. My uwielbiamy robić ją na parze w Thermomixie – wychodzi najlepsza. 🙂
  3. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane lub oliwę i podduszamy poszatkowaną cebulkę z odrobiną soli.
  4. Dodatkowo obieramy szparagi i kroimy je na małe kawałki. Podduszamy razem z cebulką.
  5. Dodajemy poszarpany szpinak i dusimy wszystko razem.
  6. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Dusimy przez kilka minut i gotowe. 🙂

* Kaszę gryczaną najlepiej jest namoczyć na noc, skróci to czas gotowania. Ze względu na swoje wspaniałe właściwości gryka polecana jest w różnych programach detoksykacyjnych.

Kaszotto ze szparagami

Kaszotto ze szparagami

Kaszotto ze szparagami

Kaszotto ze szparagami