Kaszotto ze szparagami

Lubicie risotto? Co za pytanie 🙂 Jak można go nie lubić? Aksamitne, kremowe z ulubionymi dodatkami. Proste, szybkie, a przede wszystkim pyszne.
A co powiecie na kaszotto? Zdrowa wersja risotto 🙂 Danie to doszło do listy moich ulubionych lunch box 🙂 Naprawdę warto spróbować

SKŁADNIKI:
  • 150 g niepalonej kasza gryczana do ugotowania
  • pęczek szparagów
  • 2 cebulki
  • paczka szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz
  • chili
  • masło Ghee lub Oliva
PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy, możemy wcześniej namoczyć przez 2 godziny jeśli mamy czas. Gotujemy na aldente bez soli, odcedzamy, uwielbiamy robić ją na parze w Thermomix, wychodzi najlepsza 🙂

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane lub oliwę, podduszamy poszatkowaną cebulkę z odrobiną soli.
Dodatkowo obieramy szparagi i kroimy je na małe kawałki, podduszamy razem z cebulką. Dodajemy poszarpany szpinak i dusimy wszystko razem.
Następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Dusimy przez kilka minut i gotowe 🙂

* Kaszę gryczaną najlepiej jest namoczyć na noc, skróci to czas gotowania. Ze względu na swoje wspaniałe właściwości gryka polecana jest w różnych programach detoksykacyjnych.

Kaszotto ze szparagami

Kaszotto ze szparagami

Kaszotto ze szparagami

Kaszotto ze szparagami