Kawa ta zawładnęła naszymi sercami. Całkowicie uzależnione pijemy ją codziennie. Jakie szczęście, że sprzyja ona naszemu zdrowiu.

Kawa kuloodporna została wymyślona przez David Asprey’a, który podczas swojej podróży do Tybetu został zainspirowany zwyczajem picia herbaty z masłem. Znana od wieków herbata po tybetańsku stała się prekursorką bulletproof cofee. Jest to nowy trend kulinarny, który znajduje coraz więcej zwolenników. Ma pobudzające i odchudzające właściwości, a dodatkowo daje zastrzyk energii, którego działanie odczuwa się przez resztę dnia. Kawa kuloodporna serwowana jest przede wszystkim rano, a tłuszcz rozpuszczony w kawie hamuje łaknienie. Picie kawy kuloodpornej przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej oraz do poprawy funkcjonowania mózgu. Wypicie tego magicznego napoju zalecane jest tuż przed wysiłkiem fizycznym lub ciężkim dniem.

Dzień bez kawy jest dniem straconym 🙂

SKŁADNIKI (2 kawy):

Kubek zaparzonej kawy

1 duża łyżka masła klarowanego – ghee

½ łyżeczki oleju kokosowego

1 łyżeczka miodu lub ksylitolu do smaku

2 szczypty cynamonu

szczypta imbiru

Kawa + masło +olej kokosowy = kuloodporna kawa

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować kawę według swojego ulubionego sposobu (ekspres, imbryk). Kawę najlepiej zaparzać z cynamonem, przechodzi wtedy jego smakiem.
Zaparzoną gorącą kawę przelać do blendera, dodać resztę składników i wszystko zblendować, aż utworzy się pianka. Taka kawę przelewamy do filiżanek 🙂 Najlepiej smakuje z małym deserem Mocno czekoladowe brownie z buraków

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:

1. Kawę zaparzyć w najwygodniejszy dla ciebie sposób (ekspres, imbryk itp.)
2. Przelać kawę do naczynia miksującego. Ponieważ naczynie jest zimne, należy chwilę podgrzać kawę 1min./ 90℃/ obr. 1
3. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować 6 s./ obr. 10
4. Przelać do filiżanek.

Najlepiej smakuje z małym deserem Mocno czekoladowe brownie z buraków  🙂

Takie przepisy i nie tylko czekają na ciebie w naszych dietach na Thermomix 🙂

SMACZNEGO!

 

 


Zobacz diety na Thermomix: