Kotleciki gryczane ze szpinakiem

Szybkie i proste kotleciki zadowolą każdego 🙂 Dwa podstawowe składniki, czyli kasza gryczana i szpinak to bogactwo aminokwasów, antyoksydantów, składników mineralnych i witamin z dużą porcją błonnika pokarmowego. Czego chcieć więcej, wszystko dostarczone 🙂

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Otóż na tle innych kasz wyróżnia ją kilka właściwości tak bardzo istotnych dla naszego zdrowia!

  • Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm.
  • Spożycie 100g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie w aminokwasy oraz błonnik pokarmowy
  • Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów
  • Jest wspaniałym źródłem witaminy z grupy B i składników mineralnych takich jak: żelazo, potas, krzem, wapń i cynk

 

SKŁADNIKI (10 kotlecików):
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej – około 450g ugotowanej
  • 2 pęczki szpinaku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajka
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • sól himalajska
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną uprzednio namaczamy, a następnie gotujemy. Osobiście najbardziej lubimy kaszę gotowaną na parze w Thermomiksie, co zajmuje zaledwie 20 minut 🙂
Cebulkę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym ze szczyptą soli.
Szpinak dokładnie myjemy, a następnie drobno siekamy i podduszamy na patelni tak aby puścił wodę.
Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dodajemy jajko. Ponownie wszystko energicznie mieszamy do uzyskania masy, całość podsypujemy mąką gryczaną aby lepiej się skleiło.
Z uzyskanej masy formujemy kotleciki.
Smażymy na patelni na rozgrzanym maśle klarowany z obu stron, aż kotleciki się zarumienią.

Smacznego 🙂

Kotleciki gryczane ze szpinakiem

Kotleciki gryczane ze szpinakiem

Kotleciki gryczane ze szpinakiem

Kotleciki gryczane ze szpinakiem