Krem z batatów

Ten krem to trzyskładnikowa zupa, która zaspokoi głód i zachcianki na słodkie. Takie zupy najbardziej lubimy. 🙂 Robią się same, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Choć bataty dość rzadko goszczą na naszych stołach, bo zawsze króluje tu polski ziemniak, to warto wprowadzić je do swojej diety, gdyż bataty są wspaniałym źródłem luteiny poprawiającej wzrok. Dodatkowo zawierają likopen, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.

SKŁADNIKI:
  • Bataty – 600 g
  • Chili – szczypta
  • Sól – szcypta
  • Płatki migdałowe do posypania
PRZYGOTOWANIE:
  1. Bataty obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę,  a następnie zalewamy je litrem wody i gotujemy, aż zmiękną.
  2. Następnie wszystko blendujemy z odrobiną chili.
  3. Doprawiamy do smaku solą himalajską i posypujemy płatkami migdałowymi.
PRZYGOTOWANIE NA THEROMIX:
  1. Do kielicha wlewamy 1000 ml wody.
  2. Bataty obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Wkładamy je do naczynia miksującego.
  3. Gotujemy 25 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodajemy soli i chili do smaku. Miksujemy 20 s/obr. 10.
  5. Przelewamy do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi.

Krem z batatów

Krem z batatów

Jeśli podobają Ci się nasze przepisy, to zapraszamy do świata naszych diet!

Sklep Food Harmony