To że dynia jest zdrowa, każdy pewnie wie. Ale nie każdy wie, że jedzenie słodkich warzyw takich właśnie jak dynia, batat, czy marchewka pomaga w zwalczaniu zachcianek na słodkie w ciągu całego dnia. Warto mieć to na uwadze jeśli masz problem z uzależnieniem od cukru 🙂

SKŁADNIKI:
  • 1kg obranej i pokrojonej dyni
  • bulion warzywny lub rosół
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • kawałek imbiru o wielkości kciuka
  • łyżeczka miodu lub ksylitolu
  • szczypta chili
  • szczypta kurkumy
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem do poziomu warzyw. Dodajemy kawałek imbiru, nie żałuj go, ponieważ nadaje on cały smak zupie. Gotujemy przez około 30 minut. Doprawiamy miodem, solą, chili, kurkumą i mleczkiem kokosowym, wszystko razem miksujemy na krem.
Przelewamy do miseczek. Posypujemy pestkami dyni.

Smacznego.