Bardzo wykwintna, choć prosta zupa. Wystarczą zaledwie dwa składniki, 30 minut i gotowe. Smakuje nawet jeżeli nie jesteś fanem kalafiora. Oliwa truflowa przejmuje tu panowanie nad całym aromatem.

SKŁADNIKI:
  • Kalafior – 1 szt.
  • Sól truflowa*
  • Sól himalajska
  • Oliwa z oliwek lub oliwa truflowa
  • Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kalafiora myjemy i kroimy na małe kawałki. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy przez około 30 minut.
  2. Następnie dodajemy soli truflowej i odrobinę soli himalajskiej do smaku.
  3. Blendujemy i gotowe.
  4. Rozlewamy do miseczek, posypujemy pieprzem i dodatkowo polewamy oliwą. Dla wzbogacenia smaku i aromatu może to być oliwa truflowa. Jeżeli jej nie masz, użyj oliwy z oliwek.

*Oliwa truflowa – jest to połączenie oliwy z truflami. Poprzez długie leżakowanie oliwa przechodzi smakiem trufli, co nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Może być stosowana do wielu dań. Zarówno sól truflowa, jak i oliwa są dość ciężkie do kupienia w sklepach, ale można bez problemu zamówić je przez internet. Warto zainwestować w ten wykwintny dodatek, ponieważ niewielkie opakowanie starcza na długo, a przez swój intensywny smak, wystarczy odrobina, żeby nadać wspaniały aromat potrawom.