Bardzo wykwintna, choć prosta zupa. Wystarczą zaledwie dwa składniki, 30 minut i gotowe. Smakuje nawet jeżeli nie jesteś fanem kalafiora, oliwa truflowa przejmuje tu panowanie nad całym aromatem.

SKŁADNIKI:
  • kalafior
  • sól truflowa
  • sól himalajska
  • oliwa z oliwek lub oliwa truflowa
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Umyj i pokrój kalafiora na małe kawałki, zalej wodą do przykrycia i gotuj przez około 30 minut. Następnie dodaj soli truflowej i odrobinę soli himalajskiej do smaku, zblenduj i gotowe.

Rozlej do miseczek, posyp pieprzem i dodatkowo polej oliwą. Dla wzbogacenia smaku i aromatu może to być oliwa truflowa. Jeżeli jej nie masz, użyj oliwy z oliwek.

*Oliwa truflowa – jest to połączenie oliwy z truflami. Poprzez długie leżakowanie oliwa przechodzi smakiem trufli, co nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Może być stosowana do wielu dań. Zarówno sól truflowa, jak i oliwa są dość ciężkie do kupienia w sklepach, ale można bez problemu zamówić je przez Internet. Warto zainwestować w ten wykwintny dodatek, ponieważ niewielkie opakowanie starcza na długo, a przez swój intensywny smak, wystarczy odrobina, żeby nadać wspaniały aromat.