Zielono, lekko, świeżo, miętowo 🙂 tak najprościej opisać tą zupę krem. Śmietanka z orzechów nerkowca nadaje dodatkowo kremowego smaku i aromatu. Jest też świetną alternatywa zwykłej śmietany, zwłaszcza jeżeli nie jesz nabiału.

SKŁADNIKI:

Zupa:

  • 400 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • garść liści świeżej mięty
  • 1-1,5 l bulionu
  • sol i pieprz

Śmietanka z nerkowców:

  • filiżanka namoczonych nerkowców (ok 2 godziny)
  • 150 ml wody
  • plaska łyżeczka soli himalajskiej
  • łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy cebulkę, aż się zarumieni.
Dodajemy bulion, pokrojony na kawałki seler i gotujemy 20 min.
Dodajemy groszek i gotujemy, aż zmięknie, zależnie czy użyjesz groszku świeżego, czy mrożonego.
Dodajemy miętę. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Miksujemy na gładki krem. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodaj więcej bulionu.

Przygotowując vege śmietankę zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Konsystencja powinna być taka jak rzadka śmietanka z pianka na wierzchu. Taką śmietankę możesz z powodzeniem podawać do wszystkich kremów warzywnych! Można ją również polewać sałatki.

Do miseczek nałóż zupę, a następnie polej śmietanką i udekoruj listkami mięty.

Smacznego.