Przepisów na szparagi cd. Ponieważ zupy uwielbiamy, nie obeszłoby się bez kremu ze szparagów. Nasza wersja urozmaicona jest gałką muszkatołową, i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, można je pominąć w przepisie, choć przyznamy, że nadają one potrawom lekko serowego smaku. A dla nas – osób nie jedzących nabiału – smak sera to jeden za którymi najczęściej tęsknimy 🙂 według nas ten smak idealnie komponuje się ze szparagami.
O tym dlaczego warto jeść szparagi przeczytacie TUTAJ

„ Szparagi – naturalny afrodyzjak

Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ziemniaki (120 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 800 ml bulionu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obrać, poszatkować, przełożyć do garnka, dodać masło klarowane, dusić kilka minut, aż cebulka się zarumieni
  2. Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce, same złamią się w odpowiednim miejscu, pokroić na kawałki
  3. Ziemniaki obrać pokroić w kosteczkę
  4. Szparagi i ziemniaki dodać do garnka, dusić kilka minut
  5. Dodać 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku i zalać bulionem. Gotować 15-20 min
  6. Na koniec zmiksować na gładki krem
  7. Podawać posypane gałka muszkatołową, płatkami drożdżowymi i migdałami
Przygotowanie na Thermomix:
  1. Do naczynia miksującego przełożyć cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek. Miksować 3 s/ obr. 5
  2. Dodać masło klarowane. Dusić 4 min/ 120°C/ obr. 1,5
  3. Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce, same złamią się w odpowiednim miejscu, pokroić na kawałki
  4. Ziemniaki obrać pokroić w kosteczkę
  5. Szparagi i ziemniaki przełożyć do naczynia miksującego, dodać 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku i zalać bulionem. Gotować 12 min/ 120°C/ obr. 1,5
  6. Na koniec zmiksować na gładki krem 30 s/ obr. 10
  7. Podawać posypane gałka muszkatołową, płatkami drożdżowymi i migdałami

Naleśniki gryczane z ziołami i szparagami

SKLEP