Przepisów na szparagi ciąg dalszy. Ponieważ zupy uwielbiamy, nie obeszłoby się bez kremu ze szparagów. Nasza wersja urozmaicona jest gałką muszkatołową i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi. Można je pominąć w przepisie, choć przyznamy, że nadają one potrawom lekko serowego smaku. A dla nas – osób nie jedzących nabiału – smak sera to jeden z tych, za którym najczęściej tęsknimy. 🙂 Według nas ten smak idealnie komponuje się ze szparagami.
A o tym dlaczego warto jeść szparagi przeczytacie TUTAJ.

„ Szparagi – naturalny afrodyzjak

SKŁADNIKI:
  • Zielone szparagi – 2 pęczki
  • Cebula – 1 szt. (100 g)
  • Ziemniaki – 2 szt. (120 g)
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Masło klarowane -1 łyżka
  • Bulion – 800 ml
  • Gałka muszkatołowa – 2-3 szczypty
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulę i czosnek obieramy, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy masło klarowane i dusimy kilka minut, aż cebulka się zarumieni.
  2. Szparagi płuczemy, odłamujemy twarde i grube końce – szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Następnie kroimy je na kawałki.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  4. Szparagi i ziemniaki dodajemy do garnka. Dusimy kilka minut.
  5. Dodajemy 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 15-20 min.
  6. Na koniec miksujemy wszystko na gładki krem.
  7. Podajemy posypane gałka muszkatołową, płatkami drożdżowymi i migdałami.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego przekładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek. Miksujemy 3 s/obr. 5.
  2. Dodajemy masło klarowane. Dusimy 4 min/120°C/obr. 1,5.
  3. Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde i grube końce – szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Kroimy szparagi na kawałki.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  5. Szparagi i ziemniaki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy 12 min/120°C/obr. 1,5.
  6. Na koniec miksujemy na gładki krem 30 s/obr. 10.
  7. Podajemy posypane gałką muszkatołową, płatkami drożdżowymi i migdałami.

Naleśniki gryczane z ziołami i szparagami

SKLEP