KUTIA – bez glutenu, bez nabiału, paleo

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i rosyjskiej. W dawnych czasach również polskiej kuchni kresowej. Obecnie ulubiona słodka potrawa Wigilijna w wielu domach. Najbardziej bożonarodzeniowy deser 🙂 Tradycyjnie wykonuje się ją z pszenicy, ale ponieważ my jej nie jemy, proponujemy wam kutię bez glutenu i nabiału, z nasionami chia. Wesołych Świąt 🙂

Kutia – najbardziej bożonarodzeniowy deser

SKŁADNIKI (8-10 porcji):
  • 200 g maku
  • 50 g migdałów
  • 40 g orzechów włoskich
  • 30 g nerkowców
  • 150 g rodzynek
  • 15 daktyli
  • 100 g chia
  • 400 ml mleka kokosowego
  • miód
PRZYGOTOWANIE:

Mak mielimy na drobno w blenderze na najwyższych obrotach lub w Thermomix 20-30s /obr.10. Przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak aby powstała papka. Można też kupić zmielony mak. Odstawiamy na bok.

Migdały, orzechy i nerkowce namaczamy w wodzie przez 2 godziny lub jeżeli jest ci wygodniej przez noc. Następnie odsączamy i szatkujemy na kawałki. Można je również rozdrobić w Thermomix 2-3s/ obr.5, będą tylko rozdrobnione nierównomiernie, ale to nie przeszkadza.

Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka, dodajemy chia i lekko podgrzewamy. Wkładamy do lodówki, aby stężało.

Na koniec mieszamy mak, orzechy, rodzynki i poszatkowane daktyle, chia z mlekiem kokosowym oraz dodajemy miodu wedle uznania. Wstawiamy do lodówki na godzinę (lub dłużej ). Podajemy.

Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 🙂

KUTIA – bez glutenu, bez nabiału, paleo

KUTIA – bez glutenu, bez nabiału, paleo


Zobacz diety na Thermomix: